Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A PKK a fegyveres harc felújításával fenyegetőzik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A betiltott kurd szervezet, a PKK a fegyveres harc felújításával fenyegetőzik, miután a Demokratikus Társadalomért (DTP) nevű kurd pártot decemberben betiltották Törökországban.

A PKK helyettes vezetője, Murat Karayilan a Reuters brit hírügynökségnek vasárnap Irakban adott interjúban azt állította, hogy a legfontosabb kurd párt betiltásával Ankara lerombolta a politikai megoldás alapját.

"Ha semmi sem változik, a csoportunk áprilisban vagy májusban újra fegyvert ragad" - mondta az életfogytig tartó börtönbüntetését töltő Abdullah Öcalan PKK-vezér helyettese.

A török alkotmánybíróság azzal az indoklással tiltotta be a DTP-t, hogy kapcsolatokat ápol a PKK-val. Utóbbit mind az Európai Unió, mind az Egyesült Államok - Ankarához hasonlóan - terrorista szervezetként tartja nyilván.

Karayilan elmondta: a PKK azzal számol, hogy a török hadsereg a hó olvadását követően előrenyomul Észak-Irak kurdok lakta hegyvidékeire. A kurd felkelők ezeket a területeket visszavonulási terepként használják.

"Nem vezethet tartós békéhez, ha a török állam folytatja a katonai eszköztár bevetését, és nyomást gyakorol a politikai szereplőkre" - figyelmeztet a kurd vezető. "Nem fogunk kitérni a támadások elől, ezért a tavasz bonyolult és zavaros körülményeket teremthet".

Karayilan mintegy hétezer fősre teszi a PKK harcosainak számát, akiknek több mint a fele Észak-Irakban él. A PKK tavaly áprilisban jelentette be, hogy meghatározatlan időre leteszi a fegyvert - hacsak nem éri támadás.

A PKK 1984 óta küzd az önálló kurd államért, amelyről időközben ugyan lemondott, de kulturális jogokat és helyi önkormányzatokat követel a kurd kisebbség számára. A harcokban mintegy 40 ezren veszítették életüket. A 72 milliós Törökország lakosságának közel 20 százaléka kurd nemzetiségű.