Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Obama: nem jutott válságba az amerikai-izraeli viszony

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai-izraeli viszony nem jutott válságba a kelet-jeruzsálemi telepépítési terv miatt - jelentette ki Barack Obama szerdán a Fox News hírtelevíziónak.

Az amerikai elnök azt mondta: a telepépítési terv nem segíti elő az izraeli-palesztin békefolyamatot, az Egyesült Államok ennek ellenére Izrael elkötelezett szövetségese marad, és a két ország népét különleges kapocs köti össze, amely nem tűnik el.

Obama - aki hosszú idő óta először adott exkluzív interjút a kormányát gyakran bíráló konzervatív csatornának - úgy fogalmazott: a telepbővítés "szerencsétlen döntés" volt Izrael részéről, de "néha a barátok sem értenek egyet".

Izrael washingtoni nagykövete a napokban úgy nyilatkozott: az amerikai-izraeli viszonyt 35 éve nem látott mély válságba sodorta, hogy Izrael Joe Biden amerikai alelnök közel-keleti látogatásával egy időben bejelentette 1600 új lakás tervezett építését a megszállt Kelet-Jeruzsálemben. A bejelentést a Fehér Ház és Biden is elítélte. Robert Gibbs, Obama szóvivője a hét végén az Egyesült Államokkal szembeni sértésnek minősítette az izraeli bejelentést.

Hillary Clinton külügyminiszter az éles washingtoni bírálatok után viszont szokatlanul barátságos hangnemet használva kedden arról beszélt: az Egyesült Államok elkötelezett Izrael biztonsága iránt, a két ország közötti kapcsolat "szoros, megingathatatlan".

Barack Obama a szerdai Fox News-interjúban megerősítette: kormánya egyik legfőbb törekvése meggátolni, hogy Irán atomfegyverhez jusson. Indoklása szerint Irán atomhatalommá válása fegyverkezési versenyt indíthatna el a Közel-Keleten, amit Washington el akar kerülni. Arra a kérdésre, hogy kormánya kudarcának tekintené-e, ha Teherán mégis atomhatalommá válna, úgy felelt: az Egyesült Államok és nemzetközi partnerei erőfeszítéseket tesznek Irán elszigetelésére.

Hangsúlyozta, hogy Washington "erőteljes szankciókkal" akarja megakadályozni, hogy Irán atomfegyver birtokába jusson. "Folytatjuk a nyomásgyakorlást" - mondta, és ismét kijelentette, minden lehetőség nyitott.

Obama tulajdonképpen azért ült le a Fox News riporterével, hogy kifejthesse gondolatait az egészségügyi reformról, a Fehér Ház és a kongresszus demokrata párti vezetése ugyanis a héten minden erőfeszítést megtesz azért, hogy a törvény napokon belül megszülethessen.

Obama - aki többször vitába keveredett a riporterrel - az általa javasolt betegbiztosítási reform előnyeit hangsúlyozta, és jobbára kitért azon kérdések elől, hogy a törvényhozás miképpen fogadhat el egy ilyen fontos törvényt az ellenzék teljes elutasítása mellett.

Az elnök - aki korábban elfogultsággal vádolta a Fox News csatornát - kijelentette: biztos benne, hogy a kongresszus jóváhagyja a reformot. Azt mondta, annak, aki változtatni akar az egészségügy jelenlegi elfogadhatatlan helyzetén, igennel kell majd szavazni a tervezetre, aki pedig nemmel voksol, az a status quo fenntartását akarja.

A Fehér Ház és személyesen Barack Obama a napokban több habozó demokrata párti politikust is megkeresett az ügyben. Obamával folytatott előző napi egyeztetései után Dennis Kucinich ohiói képviselő, aki eddig mereven elutasította az állami biztosító modelljét nem tartalmazó törvényjavaslatot, szerdán közölte, hogy mégis támogatni fogja azt. Egyes várakozások szerint a hét végén kerülhet sor a nagy szavazásra - ez lenne négy évtized óta a legátfogóbb változtatás az egészségügyi rendszerben -, mások viszont úgy látják, húsvét előtt már nem lesz áttörés.