Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fico újra felszólította Gasparovicot: tiltakozzon Sólyom kijelentése ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Robert Fico miniszterelnök újra felszólította a szlovák köztársasági elnököt, hogy fejezze ki tiltakozását Sólyom Lászlónak a Vajdaságban elhangzott kijelentése ellen, miszerint a szlovákiai magyar diákoknak is idegen nyelvként kellene tanulniuk a többségi szlovák nemzet nyelvét. Az oktatásügyi miniszter pedig bejelentette: ellenőrizni fogja a szlovákiai magyar diákok szlovák nyelvtudását az állami tanfelügyelőség.

"Ez helytelen beavatkozás a Szlovák Köztársaság belügyeibe, kísérlet arra, hogy gyengítse a Szlovák Köztársaság magyar nemzetiségű állampolgárainak viszonyát államukhoz, a Szlovák Köztársasághoz" - jelentette ki a szlovák miniszterelnök szerdán Pozsonyban, amikor az államfővel és a parlament elnökével való találkozón kormánya négyévi munkáját értékelte.

Ellenőrizni fogja a szlovákiai magyar diákok szlovák nyelvtudását az állami tanfelügyelőség - jelezte Ján Mikolaj oktatásügyi miniszter a SITA hírügynökség szerdai jelentése szerint.

"Úgy tűnik, hogy a szlovák nyelvtudás - különösen a magyar tannyelvű iskolákban - nem jó" - jelentette ki Mikolaj azután, hogy a pozsonyi kormány javaslatot fogadott el az államnyelv oktatási színvonalának javításáról a kisebbségi tannyelvű iskolákban. Ennek alapján fogják szúrópróbaszerűen ellenőrizni a szlovák nyelvtudást a kisebbségi iskolákban.

Az anyag a szokásos előkészítés, véleményezés nélkül került a kormány elé. Mikolaj azt állította, hogy gyorsaságra volt szükség. "Kötelességemnek érzem a reagálást, ha a Magyar Köztársaság elnöke keményen megtámadja az oktatás színvonalát" - mondta újságíróknak az oktatási miniszter, aki a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) képviselője a kabinetben.

Mikolaj azt várja, hogy az állami tanfelügyelőség az ellenőrzések eredménye alapján ajánlásokat dolgoz ki a helyzet javítására. Ennek alapján aztán az állam módosítaná a tanterveket. Arról, hogy növelik-e a szlovákórák számát azokban az iskolákban, ahol a diákok tudásszintje nem lesz megfelelő, a miniszter nem kívánt nyilatkozni.

"Meglátjuk, mit mond a tanfelügyelőség, de néhány műszaki tantárgy szlovák nyelvű tanítására bizonyára szükség lenne" - jegyezte meg. Személyesen nem akarja javasolni a szlovák nyelvórák számának növelését a magyar tannyelvű iskolákban. "Ez a tanfelügyelőség feladata" - tette hozzá.

Ugyanakkor a tárca május végéig kiegészítő továbbképző programokat készít elő azon pedagógusok számára, akik a magyar iskolákban szlovákot tanítanak.

"Az állami tanfelügyelőség jelentése azt mutatja, hogy a szlovák nyelvtudás szintje alig haladja meg az 50 százalékot, ez figyelmeztető eredmény, ezért a tanfelügyelőségnek foglalkoznia kell a témával" - magyarázta a miniszter, aki szerint a magyar diákok szlovák nyelvtudása évről évre romlik.

"A Híd párt nem érti, minek alapján gondolja úgy a miniszter, hogy különösen a magyar tannyelvű iskolákban a szlovák nyelvtudás szintje nem kielégítő. Ez az állítás félrevezető" - reagált a miniszter nyilatkozatára Czuczor Nóra, a Híd szóvivője.

Felhívta a figyelmet arra: tavaly egy felmérés azt mutatta ki, hogy a magyar iskolások a szlovák nyelvi tesztek során jobb eredményeket értek el, mint a szlovákok. Ha viszont a miniszter nyilatkozataiban arra akart rámutatni, hogy a magyarok aktív nyelvhasználata hagy maga után kívánnivalót, akkor ez nem más, mint annak beismerése, hogy a szlovák nyelv oktatása jelenleg rossz módszer szerint folyik. A Híd megváltoztatná ezt a módszert, a szlovákot úgynevezett második nyelvként oktatná, s az aktív nyelvhasználat elsajátítására helyezné a hangsúlyt.

Mikolaj - kérdésre válaszolva - azt állította: nem tart attól, hogy lépése következtében romlana a szlovák-magyar viszony. "Miért, mert nem ismerik az államnyelvet? Ellenkezőleg, azt hiszem, hogy ez megerősíti kapcsolatainkat" - szögezte le.