eur:
393.86
usd:
367.95
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A távol maradók mozgósításával igyekszik fordítani a kormánypárt

A távol maradt választók mozgósításával igyekszik megfordítani a regionális választások eredményét a francia kormányzó párt, a vasárnap megtartott első fordulóra ugyanis a 45 millió szavazatra jogosult franciák mindössze 46,4 százaléka vett részt, ami elemzők szerint történelmi mélypontnak számít.

Az első kör győztese az ellenzéki szocialista párt, amely a szavazatok közel 29,5 százalékát szerezte meg, és így több mint három százalékkal vert rá a jobboldali Népi Mozgalom Uniójára. Összesítésben az eredmény ennél is drámaibb a kormánypárt számára: a baloldal - a környezetvédőket is beleszámítva - a szavazatok több mint 50 százalékát mondhatja magáénak, a tengerentúli megyeként működő Guadloupe szigetén pedig a szocialisták jelöltje már az első fordulóban megszerezte az abszolút többséget.

A hatévente megtartott regionális választásokon amúgy mintegy 1800 képviselőről döntenek a választók, kétfordulós, listás szavazáson, és a szabályok szerint a második fordulóban csak azok a pártok indulhatnak, amelyek a szavazatok legalább tíz százalékát megszerezték.

A választási manőverek hétfő óta gőzerővel zajlanak, és a szocialisták máris megállapodást kötöttek a harmadik helyre befutott európai zöldekkel. A megegyezés nem ment zökkenőmentesen: a szocialisták az egész országra kiterjedő összefogásról beszéltek, végül azonban a nyugat-franciaországi Bretagne kimaradt az egyezségből. A jobboldal ezt a kommunikációs hibát is igyekszik kihasználni a hátralévő egy hétben, miközben minden erejével azon van, hogy felrázza a kifejezetten apatikusnak tűnő választókat.

François Fillon miniszterelnök hétfőn országos mozgósító körútra indult, és maga Nicolas Sarkozy is részt vesz néhány regionális rendezvényen. Dolgukat azonban a szélsőjobboldali, Jean-Marie Le Pen vezette Nemzeti Front előretörése is nehezíti, a párt, általános meglepetésre a szavazatok több mint 11 százalékát szerezte meg, valószínűleg visszacsábítva azoknak a szavazóknak egy részét, akik korábban Nicolas Sarkozyhez pártoltak.

A francia államfő egyébként azzal igyekszik kisebbíteni a várható vereség jelentőségét, hogy már előre hangsúlyozza: a regionális választásoknak regionális tétjük van. Ami szerinte azt jelenti, hogy a végeredmény nem befolyásolja majd eddigi politikáját, illetve a kormány összetételét. Legalábbis nem azonnal, a Le Figaro napilapnak adott interjúban ugyanis nem zárta ki a kisebb kormányzati kiigazítást, melyre valószínűleg fél éven belül fog sor kerülni.

Az eredmények üzenetét a politikai elemzők egy része is óvatosan kezeli, emlékeztetve, hogy a regionális választások 1986-ban történt bevezetése óta a választók - egyfajta korrekcióként - rendre az ellenzéknek adják a tartományok irányítását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×