eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Magyarellenes tüntetés volt Kolozsváron

Magyarellenes tüntetést szervezett vasárnap Kolozsváron egy román szélsőjobboldali szervezet, az ellen tiltakozva, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javaslatot tett olyan gazdasági fejlesztési régió megalapítására, amelyet a magyarok által többségben lakott Hargita, Kovászna és Maros megye alkotna.

Az Új Jobboldal (Noua Dreapta) nevű, a két világháború közötti román fasiszta Vasgárda múltját vállaló szervezet rendezvényén mintegy száz személy vonult fel az erdélyi város központjában. A résztvevők egyebek között azt skandálták, hogy "Hargita és Kovászna román föld!".

A tüntetők szerint az RMDSZ által a parlament elé terjesztett régiófelosztási törvénytervezet - amelyet a szenátus már elfogadott, a döntő szó azonban a képviselőházé lesz - veszélyt jelent Románia egységére. Szerintük az RMDSZ törvénytervezete Románia feldarabolását tűzte ki célul, a három megye alkotta régióban pedig a magyar lesz majd a hivatalos nyelv.

Incidensek nélkül ért véget a felvonulás. Tavaly ugyanez a szervezet március 15-én, a magyar nemzeti ünneppel párhuzamosan szervezett felvonulást szintén Kolozsváron.

A hét végén a marosvásárhelyi Vatra Romaneasca magyarellenes román civil szervezet határozatot fogadott el, amelyben azt kéri, hogy a román hatóságok tiltsák be az RMDSZ-t, mert az "románellenes és terrorista" szervezet. A Vatra Romaneasca azzal sem ért egyet, hogy Székelyföldön a magyar legyen a második hivatalos nyelv.

Ez utóbbi kérést fogalmazták meg pénteken a Magyar Polgári Párt (MPP) önkormányzati képviselői a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés nevű rendezvényen, amelyen az RMDSZ választott tisztségviselői nem vettek részt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×