eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Új parlamenti pártot hoznának létre a független képviselők

Új parlamenti párt alakulhat Romániában, ha a jelenleg csaknem 30 főt számláló független parlamenti képviselőknek és szenátoroknak sikerül bejegyeztetniük az új politikai alakulatot.

A bejegyzéshez szükséges támogató aláírásokat már elkezdték gyűjteni. Liviu Campanu szenátor, aki a függetlenek vezetője a román parlament felsőházában, a Gandul című román napilapnak elmondta, hogy eddig körülbelül nyolcezer kézjeggyel rendelkeznek. A román párttörvény szerint az új politikai erő bejegyzéséhez legalább 18 megyéből, vagyis az ország összes megyéjének kevesebb mint feléből legalább 25 ezer támogató aláírást kell összegyűjteniük.

Az új politikai erő megalapítói azt remélik, hogy már áprilisban megtarthatják az alakuló kongresszust. A Románia Fejlődéséért Nemzeti Egységpártot (UNPR), amely szociáldemokrata értékrendet vall, egy elnök, egy ügyvezető elnök, egy tiszteletbeli elnök és nyolc alelnök vezeti majd.

A független honatyák azért akarnak új pártot alapítani, mert a parlamentben nem alapíthattak önálló frakciót, így nem kaptak helyet a kétkamarás parlament házbizottságaiban, ami alaposan megnehezíti munkájukat a törvényhozásban.

A függetlenek csoportja támogatja a Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta kormánykoalíciót a parlamentben, és eddig csak egy fontos tisztséget kaptak ezért cserében, a védelmi miniszteri posztot. A függetlenek azonban ennél több funkciót kérnek a központi és a helyi államigazgatásban, ami megfigyelők szerint nézeteltéréseket eredményezhet a kormánykoalícióban.

Párttá alakulásuk kérdése az utóbbi idők egyik legizgalmasabb belpolitikai játszmájának tűnik a kommentátorok szemében. E csoportot ugyanis nagy részben azok a honatyák alkotják, akik a most ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD), illetve a Nemzeti Liberális Párt (PNL) soraiból "szöktek el".

A PSD-t többen a nemrég lezajlott tisztújító kongresszus után hagyták el, a "szökevények " között egyaránt megtalálható a nagy tekintélynek örvendő Cristian Diaconescu volt külügyminiszter (aki az új párt tiszteletbeli elnöke lehet), akárcsak a korrupciós ügyletei miatt hírhedté vált Serban Mihailescu, akit a sajtóban csak "Kenőpénz Mikinek" (Michi Spaga) titulálnak. Ugyancsak a szociáldemokrata padsorokat hagyta el nemrég Marian Sarbu volt munkaügyi miniszter, aki az új alakulat elnöki tisztségének a várományosa. Vezető helyet kap az új pártban a mai védelmi miniszter, Gabriel Oprea. Õ még tavaly lépett ki a PSD-ből, ő lett a függetlenek vezetője, akit a Traian Basescu elnököt támogató PDL "jószolgálataiért" vett be a kormányba.

A bukaresti elemzők egy része azt vallja, hogy Basescu és a PD-L "csábítja" el különböző fortélyokkal az említett politikusokat saját pártjukból, hogy a függetlenek csoportját - illetve azok majdani pártját - gyarapítva a mai kormánykoalíció parlamenti többségét növelje. Egyesek azt sem tartják kizártnak, hogy az új párt a későbbiekben akár be is olvadhat a PD-L-be. Ilyen szempontból semmi jelentősége annak, hogy a koalíció két pártja a jobbközéphez sorolja magát, a jövendő új párt viszont még a mai szociáldemokratáknál is "balrább" helyezi magát.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×