eur:
394.44
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Megtalálták a volt ciprusi elnök ellopott holttestét

A DNS-teszt eredménye igazolta, hogy valóban Tászosz Papadopulosz volt ciprusi elnök ellopott holttestét találták meg - jelentette be kedden egy rendőrségi szóvivő. Később a hatóság őrizetbe vett három gyanúsítottat.

Egy bizonyos értesülés alapján a minap találták meg egy Nicosia melletti temetőben Papadopulosz feltételezett holttestét. A földi maradványokat szűk három hónappal ezelőtt lopták el a néhai államférfi sírjából. A tettesek elmozdítottak egy nehéz márványtáblát, leástak a koporsóig, és kivették belőle a holttestet. Ez december 11-én történt, az elhalálozás egyéves évfordulója előtt egy nappal. A rablók meszet szórtak a tetthelyre, valószínűleg azért, hogy eltüntessék a nyomaikat.

Egy tört görögséggel beszélő személy hétfőn mondta el telefonon, hogy hol található meg a hulla. Egy másik temetőben, egy sírgödörben leltek rá vékony földréteg alatt, és tudni lehetett, hogy nemrég helyezték oda.

Lukasz Luka igazságügyi miniszter kizárta annak lehetőségét, hogy a hullarablás mögött politikai okok lettek volna. Mint mondta: a volt államfő családjától váltságdíjat követeltek, hogy az visszakaphassa a holttestet. A tárcavezető kijelentette: nem fizettek váltságdíjat. Erre reagálva a család szóvivője közölte, hogy a miniszter állítása megalapozatlan, a családtól nem kértek pénzt a holttestért cserébe. Luka miniszter erre összehívott egy második sajtótájékoztatót, és leszögezte, hogy korábbi kijelentése "teljes mértékben megfelel az igazságnak és a tényeknek".

A rendőrség később bejelentette, hogy az üggyel kapcsolatban elfogtak három személyt, de kilétükről nem adott felvilágosítást.

A 2008 decemberében elhunyt Papadopulosz holttestének tavaly decemberben felfedezet ellopása felkavarta a földközi-tengeri szigetország görög részének közvéleményét. A rendőrség eddigi gyanúja szerint köztörvényes bűnözők állhattak a lopás mögött.

A ciprusi rendőrség a bűntény után azzal a sürgős kéréssel fordult az osztrák, a román és a magyar hatóságokhoz, hogy segítsenek kideríteni, van-e köze Papadopulosz földi maradványai ellopásának a Karl Friedrich Flick német-osztrák milliárdos holttestét tartalmazó koporsó 2008. novemberi ellopásához. Flick holtteste Magyarországon került elő, az ügyben több magyar és román állampolgárságú személyt őrizetbe vettek. A ciprusi rendőrség hasonlóságot vélt felfedezni a két bűntény között.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×