eur:
394.14
usd:
369.57
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Clinton mielőbbi választásokat sürget Haitin

"Amint megfelelő" lesz a helyzet, Haitin meg kell tartani a februárban elmaradt parlamenti választásokat, hogy megőrizzék a földrengés sújtotta ország kormányzatának stabilitását és legitimitását - jelentette ki kedden Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

Az amerikai diplomácia vezetője azután nyilatkozott, hogy fogadta René Préval haiti elnököt. Clinton biztosította vendégét arról, hogy az Egyesült Államok együtt fog működni a nemzetközi közösséggel a január 12-i súlyos földrengés miatt elhalasztott választások mielőbbi megrendezése érdekében.

Préval kijelentette, hogy nem kívánja meghosszabbítani elnöki mandátumát annak lejárta, azaz 2011. február 11. után. Mint mondta, meggyőződése, hogy az eredetileg idén február 28-ra tervezett választást idejében meg lehet szervezni a rendezett átmenet biztosítása érdekében. Hangsúlyozta, hogy nincs vesztegetni való idő, de nem nevezett meg konkrét dátumot sem a parlamenti, sem az elnökválasztással kapcsolatban. (Az államfő személyéről a karibi ország lakosai a tervek szerint novemberben voksolnak majd, de még nem világos, hogy tudják-e tartani a menetrendet.)

"Mielőtt távoznék (a hatalomból), új parlamentünknek és új elnökünknek kell lennie. Erre majdnem egy évünk van" - jelentette ki Préval. - "Amit abszolút módon el kell kerülnünk, az az, hogy ideiglenes kormányunk legyen, amely nem élvez legitimitást" - hangsúlyozta a haiti elnök, aki szerint "katasztrófa" lenne, ha egy éven belül mégis ilyen vezetése lenne az országnak.

"Így visszatérnénk a 2004-es állapotokhoz" - vélekedett René Préval.

Haiti kormány nélkül maradt, miután a 2004 februárjában kitört véres felkelés száműzetésbe kényszerítette Jean-Bertrand Aristide elnököt. A parlament mandátuma 2004 januárjában lejárt, így nem volt rá felhatalmazása, hogy ideiglenes elnököt nevezzen ki.

Az új, legitim parlamentnek fontos szerepe lenne abban, hogy jóváhagyja az országba befolyó, több milliárd dollárra tehető segélyek elosztását. A voksolás megszervezetése nem lesz könnyű feladat, mert a választási tanács épülete összeomlott, maga alá temetve a vonatkozó iratokat, a testülettel együttműködő ENSZ-szakértők pedig életüket vesztették. Súlyos károk keletkeztek más haiti kormányépületekben is, ami tovább lassítja az újjáépítést.

Februárban a választóknak az alsóház 99 mandátumából 98-nak a sorsáról kellett volna dönteniük (a fennmaradó egyetlen székről később voksoltak volna). Ugyancsak újra kellett volna választani a 30 tagú szenátus egyharmadát.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×