eur:
395.11
usd:
366.1
bux:
65138.09
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Sokkolta a japánokat a császári hercegnő iskolai ügye

Aiko japán hercegnő, a császár nyolcéves unokája napok óta nem jár iskolába, mert néhány fiú megfélemlítette a tanintézetben - közölte pénteken az uralkodócsalád szóvivője. A bejelentés valósággal sokkolta a császári családot mély tisztelettel övező japánokat.

A hír ritka bepillantást enged a világ legrégebbi örökletes monarchiájának magánügyeibe, és már csak azért is érdekes, mert a japán császári család tartja magát a szigorú, hivatalos protokollhoz, és rendszerint szűkszavúan nyilatkozik tagjainak személyes életéről.

A hercegnő gyomorfájdalmakra panaszkodik, erősen szorong, és azóta nem volt iskolában, hogy kedd reggel hazament az intézményből - mondta a császári udvar szóvivője. Az udvar és az iskola vizsgálata kiderítette, hogy a hercegnővel és több más diákkal néhány fiú osztálytársa "durván bánt" - tette hozzá, de részletekbe nem bocsátkozott. Azt sem árulta el, hogy a hercegnő szülei - Naruhito trónörökös és Maszako hercegnő - hogyan reagáltak a történtekre, és mikor kezd újra iskolába járni a császár unokája.

A bejelentés valósággal sokkolta a császári családot mély tisztelettel övező japánokat. A távol-keleti országban Aiko dédapját, Hirohito császárt még élő istenként imádták, ennek a szokásnak Japán II. világháborús veresége vetett véget.

Az iskola igazgatója sietve igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, és biztos abban, hogy csakis félreértésről lehet szó. "A hercegnő úgy döntött, hogy hazamegy az iskolából, ottani cipőjét átcserélte utcaira és éppen, amikor jelentette, ahogy hallottam, két fiú nagyon hirtelen megindult felé és kis híján összeütköztek, amitől megijedt" - állította. Az iskolát fenntartó intézmény főigazgatója azonban úgy tudja, hogy az osztályteremből kirohanó egyik fiú rémítette meg a hercegnőt, mert eszébe juttatta azokat a gézengúzokat, akiket tavaly meg kellett fegyelmezni, mert dobálták a táskáikat, rohangáltak és kiabáltak az előcsarnokban.

A japán császár unokája a Tokió belvárosában lévő Sindzsuku kerületbe, az eredetileg a császári és nemesi családok sarjainak fenntartott Gakusuin elit általános iskolába jár, ahol Akihito császár és Naruhito trónörökös is tanult.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×