eur:
393.9
usd:
368.37
bux:
65847.68
2024. április 23. kedd Béla

"Az uniónak Görögország elvesztése lenne a legkevésbé fájdalmas"

Nem fog egyértelmű választ adni a görög problémára a német kancellár és a görög miniszterelnök péntek találkozója - mondta az InfoRádiónak az Oriens ügyvezető partnere. Orbán Krisztián szerint csak akkor jön elő az unió mentőcsomaggal, ha a görögök valóban bevezetik a megszorításokat.

Az unió csak akkor áll elő mentőcsomaggal, ha látja, hogy a görögök valóban hajlandóak megvalósítani a bejelentett megszorító intézkedéseket - mondta az InfoRádiónak az Oriens ügyvezető partnere. Orbán Krisztián szerint Angela Merkel német kancellár és Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő pénteki találkozóján nem dől még el az a kérdés, hogy Németország hajlandó-e a német adófizetők pénzéből kisegíteni a hihetetlenül pazarlóan gazdálkodó Görögországot.

A szakértők arról vitáznak, hogy mi a jó az eurónak: az, ha az EU demonstrálja, hogy az eurózóna egyetlen tagja sem mehet csődbe, hiszen mögötte áll az egész európai gazdaság, vagy az, ha nyilvánvalóvá teszik, hogy a zóna azért erős, mert a felelőtlen tagokat megbüntetik - magyarázta Orbán Krisztián.

A német Bundesbank egykori elnöke a Financial Timesban például amellett érvelt, hogy jobb lenne Görögországot elengedni, mert minden állam megtanulná, hogy nem lehet felelőtlenül, a német és francia adófizetők terhére finanszírozniuk a saját költségvetési hiányukat - fűzte hozzá az Oriens ügyvezető partnere.

A szakértő szerint, ha Görögország államcsődöt jelentene, az praktikusan azt jelentené, hogy előbb-utóbb vissza kell térnie a korábbi pénzneméhez, a drachmához.

Nem csak Görögországnak van problémája az államadóssággal: Írország, Portugália és Spanyolország is hasonló cipőben jár. Azt, hogy ez a helyzet Magyarország számára jót vagy rosszat jelent-e, egyelőre nem lehet tudni, minden attól függ, hogy mi történik ezekkel az államokkal - mondta Orbán Krisztián.

A szakértő szerint minden tagállam számára jó hír, ha az unió kisegíti Görögországot, ezzel ugyanis a német és a francia állam implicit garanciát vállal a többiek felé.

Az Oriens ügyvezető partnere hozzátette: maguk is elemezték, mennyire fontos Görögország az eurózóna szempontjából, és azt találták, hogy az állam sokkal kevésbé integrálódott az unió gazdaságába, mint például Magyarország vagy Lengyelország. Vagyis egy esetleges görög államcsődnek viszonylag kis hatása lenne az EU egészére nézve.

A görög probléma részben arról szól, hogy az ország nem elég nagy ahhoz, hogy komoly fájdalmat okozzon az unió többi államának, ha gondba kerül - vélekedett Orbán Krisztián. Megjegyezte ugyanakkor: azt is látni kell, hogy az Európai Unió és az eurózóna elsősorban politikai projekt, ami a hitelességről, és arról szól, hogy mennyire van meg a politikai akarat az euró fenntartására. Márpedig ilyen szempontból Görögország példája fontos lehet.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
A jegybank sem tudta kizökkenteni a forintot

A jegybank sem tudta kizökkenteni a forintot

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×