Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Cipruson jó szomszédok a magyarok és a szlovákok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rossz választásnak minősíti az Új Szó című pozsonyi magyar napilap, hogy a jó szomszédság és megértés díját az idén a ciprusi magyar-szlovák katonai egység, illetve a tátrai Hegyimentő Szolgálatnak ítélték oda.

Az újság szerint a díj odaítélése vegyes véleményeket váltott ki Szlovákiában. Petőcz Kálmán, a somorjai Fórum Intézet munkatársa szerint diplomatikus döntés született. A volt diplomata úgy véli, olyan jelölteket kerestek, akik "nem keltenek semmiféle ellenérzést a másik félben", és ez a jelenlegi helyzetben meglehetősen bonyolult dolog.

"A ciprusi kontingensnek nem az a célja, hogy a szlovák-magyar kapcsolatokat építse, hanem hogy a ciprusi megbékélést elősegítse" - fejtette ki Petőcz a lapnak nyilatkozva. Szerinte a hegyi mentők és a békefenntartók is díjat érdemelnének, csak nem ezt. "Ez azt igazolja, hogy valóban komoly, megoldatlan problémák terhelik a szlovák-magyar kapcsolatokat, mert nem lehet olyan személyiséget találni, akinek kitüntetésében a két fél megegyezne" - mutatott rá a politológus.

"A szerencsétlenül járt hegyi turista nemzetisége, állampolgársága számít. Legalábbis ezt üzente a szlovák és a magyar külügyminiszter a közvéleménynek azzal, hogy a magas-tátrai Hegyimentő Szolgálatnak adta a magyar-szlovák Jó szomszédság és megértés elnevezésű közös külügyminiszteri díjat" - írja kommentárjában a lap.

Molnár Norbert, a szerző leszögezi: félreértés ne essék, kalapot kell emelni a mentők tevékenysége előtt. "A hegyi mentők most azért kaptak kitüntetést a két külügyminisztertől, mert megmentettek három magyarországi hegymászót, akit maga alá temetett a lavina. Ez akár rendkívül hízelgő is lehetne, de egyben lealacsonyító is, hiszen feltételezi, hogy ha hivatásából kifolyólag egy szlovák megsegít egy magyart, már kitüntetést érdemel, márpedig ez a hegyi mentőkkel szemben minimum gonoszság" - vélekedik a szerző.