eur:
394.07
usd:
365.69
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Cipruson jó szomszédok a magyarok és a szlovákok

Rossz választásnak minősíti az Új Szó című pozsonyi magyar napilap, hogy a jó szomszédság és megértés díját az idén a ciprusi magyar-szlovák katonai egység, illetve a tátrai Hegyimentő Szolgálatnak ítélték oda.

Az újság szerint a díj odaítélése vegyes véleményeket váltott ki Szlovákiában. Petőcz Kálmán, a somorjai Fórum Intézet munkatársa szerint diplomatikus döntés született. A volt diplomata úgy véli, olyan jelölteket kerestek, akik "nem keltenek semmiféle ellenérzést a másik félben", és ez a jelenlegi helyzetben meglehetősen bonyolult dolog.

"A ciprusi kontingensnek nem az a célja, hogy a szlovák-magyar kapcsolatokat építse, hanem hogy a ciprusi megbékélést elősegítse" - fejtette ki Petőcz a lapnak nyilatkozva. Szerinte a hegyi mentők és a békefenntartók is díjat érdemelnének, csak nem ezt. "Ez azt igazolja, hogy valóban komoly, megoldatlan problémák terhelik a szlovák-magyar kapcsolatokat, mert nem lehet olyan személyiséget találni, akinek kitüntetésében a két fél megegyezne" - mutatott rá a politológus.

"A szerencsétlenül járt hegyi turista nemzetisége, állampolgársága számít. Legalábbis ezt üzente a szlovák és a magyar külügyminiszter a közvéleménynek azzal, hogy a magas-tátrai Hegyimentő Szolgálatnak adta a magyar-szlovák Jó szomszédság és megértés elnevezésű közös külügyminiszteri díjat" - írja kommentárjában a lap.

Molnár Norbert, a szerző leszögezi: félreértés ne essék, kalapot kell emelni a mentők tevékenysége előtt. "A hegyi mentők most azért kaptak kitüntetést a két külügyminisztertől, mert megmentettek három magyarországi hegymászót, akit maga alá temetett a lavina. Ez akár rendkívül hízelgő is lehetne, de egyben lealacsonyító is, hiszen feltételezi, hogy ha hivatásából kifolyólag egy szlovák megsegít egy magyart, már kitüntetést érdemel, márpedig ez a hegyi mentőkkel szemben minimum gonoszság" - vélekedik a szerző.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×