eur:
394.22
usd:
371.37
bux:
66534.28
2024. április 16. kedd Csongor

Bizalmi index Ausztriában: fönn a rendőr, lenn az EU

Inkább hisz a rendőrségben egy osztrák, mint a politikusokban. Egyebek mellett ez derült ki a Reader's Digest Magazin legfrissebb felméréséből, amely a különböző intézmények bizalmi indexét vizsgálta az unióban. Miközben a gazdaság és a politika válságban vergődik, Ausztria polgárai a végrehajtó hatalomba és az igazságszolgáltatásba fektetik a bizalmukat, az egyház, a kormány és az EU viszont évről évre veszít a hiteléből - írja a tanulmány.

Közzétette a Reader's Digest Magazin azt a felmérését, amely az Európai Unió tizenhat államában vizsgálta, hogy a polgárok szerint melyek a közélet legmegbízhatóbb területei és intézményei.

 

Házasság, mint biztos kikötő

 

Csak Ausztriában kilencszázan válaszoltak a feltett kérdésekre. Jóllehet, a házasság unió szerte vesztett a népszerűségéből, kiderült, hogy a boldogító igennel szentesített párkapcsolat még mindig biztos kikötőt jelent az osztrák megkérdezettek 73 százalékánál. Jól állnak ugyanitt a rendőrök is. Õket a válaszadók 78 százaléka nevezte megbízhatónak, és ez két százalékkal magasabb érték, mint az évtized elején először elvégzett hasonló felmérésben. Ezzel szemben az egyház az utóbbi esztendőkben veszített a bizalmi indexéből. Míg ez 2003-ban 40 százalékon állt Ausztriában, az idei adatok szerint már csak 37 százalékos a hívek hitelmutatója.

 

Vesztesek: kormány, egyház, unió

 

Erősen megcsappant az osztrákok bizalma a szövetségi kormányban és az Európai Unióban is. Hét évvel ezelőtt az uniót 40 százalék ítélte megbízható intézménynek, mára csupán 29 százalék adott kedvező választ az erre vonatkozó kérdésre. Hasonló a visszafejlődés az osztrák kabinet megítélésénél. A korábbi tanulmányban jelölt 30 százalékos megbízhatóságuk, mostanra 21 százalékra apadt. Jellemző, hogy a kormányt még a tartalmi megbízhatóságában olykor kétes Internet is megelőzi a rangsorban, ugyanúgy, mint a sokak által népnyúzónak tartott bankok. A lista végén pedig a reklámok és a politikusok kullognak.

 

Érdekes, hogy az osztrákok a közszolgáltatók megbízhatóságát 50 százalékosra értékelték. Az Európai Unióban ennek átlaga épp, hogy csak meghaladja a 30 százalékot.     

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×