Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Dubaji rendőrfőnök: A Moszad vezetője vállalja a felelősséget!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Dubaj rendőri vezetője arra sürgette szombat reggel nyilvánosságra került nyilatkozatában az izraeli hírszerzés, a Moszad főnökét, hogy ismerje el szervezetének felelősségét Mahmúd al-Mabhúh Hamász-politikus januári dubaji meggyilkolásában.

"Meir Dagan (Moszad-)főnök tartozik magának azzal, hogy elismerje vétkét ..., vagy határozottan cáfolja, hogy szervezetének köze van hozzá. De mostani magatartása a félelemről árulkodik. Vállalja a felelősséget férfiként!" - hangzik Dahi Halfán tábornok felhívása, amely az Emárát al-Jaum című kormánylapban jelent meg.

Halfán pénteken azt mondta, hogy rendőrségének birtokában van az egyik gyilkos DNS-ének cáfolhatatlan bizonyítéka és több más gyanúsított ujjlenyomata.

A dubaji rendőrség eddig 26 gyanúsítottat nevezett meg, azt állítva róluk, hogy ellopták 12 brit, hat ír, négy francia, három ausztrál és egy német állampolgár személyazonosságát, és az érintettek nevére kiállított valódi útleveleket felhasználva hajtották végre a gyilkosságot.

Dahi Halfán dubaji rendőrfőnök elmondta az emírség egy másik napilapjának, az al-Halídzsnak: eddig annyi biztos, hogy azoknak a többsége, akiknek a személyazonosságát felhasználták a Hamász-parancsnok meggyilkolásához, Izraelben él.

Izraeli tisztségviselők közölték, egyelőre semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy az izraeli titkosszolgálatnak köze lenne Mabhúh megöléséhez. Az izraeli sajtó ugyanakkor egyértelműen abból indul ki, hogy a Moszad igenis felelős a gyilkosságért.

A dubaji rendőrfőnök azt mondta, kiváló az együttműködés az emírség és az öt érintett nyugati ország között.

Dahi Halfán egyúttal megerősítette azt a pénteki bejelentést, hogy nemzetközi akciócsoportot állítanak föl, hogy megtalálják az ügy mind a 26 gyanúsítottját.

Al-Mabhúh a Hamász katonai szárnyának egyik vezetője volt. Január 20-án egy dubaji szállodában holtan találták. Izrael úgy tartotta számon, mint aki felelős két katonájának nyolcvanas évekbeli elrablásáért és meggyilkolásáért, továbbá mint aki a Gázai övezetet uraló Hamász iráni fegyverekkel történő ellátásában vitt vezető szerepet.