eur:
393.86
usd:
365.08
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Dubaji rendőrfőnök: A Moszad vezetője vállalja a felelősséget!

Dubaj rendőri vezetője arra sürgette szombat reggel nyilvánosságra került nyilatkozatában az izraeli hírszerzés, a Moszad főnökét, hogy ismerje el szervezetének felelősségét Mahmúd al-Mabhúh Hamász-politikus januári dubaji meggyilkolásában.

"Meir Dagan (Moszad-)főnök tartozik magának azzal, hogy elismerje vétkét ..., vagy határozottan cáfolja, hogy szervezetének köze van hozzá. De mostani magatartása a félelemről árulkodik. Vállalja a felelősséget férfiként!" - hangzik Dahi Halfán tábornok felhívása, amely az Emárát al-Jaum című kormánylapban jelent meg.

Halfán pénteken azt mondta, hogy rendőrségének birtokában van az egyik gyilkos DNS-ének cáfolhatatlan bizonyítéka és több más gyanúsított ujjlenyomata.

A dubaji rendőrség eddig 26 gyanúsítottat nevezett meg, azt állítva róluk, hogy ellopták 12 brit, hat ír, négy francia, három ausztrál és egy német állampolgár személyazonosságát, és az érintettek nevére kiállított valódi útleveleket felhasználva hajtották végre a gyilkosságot.

Dahi Halfán dubaji rendőrfőnök elmondta az emírség egy másik napilapjának, az al-Halídzsnak: eddig annyi biztos, hogy azoknak a többsége, akiknek a személyazonosságát felhasználták a Hamász-parancsnok meggyilkolásához, Izraelben él.

Izraeli tisztségviselők közölték, egyelőre semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy az izraeli titkosszolgálatnak köze lenne Mabhúh megöléséhez. Az izraeli sajtó ugyanakkor egyértelműen abból indul ki, hogy a Moszad igenis felelős a gyilkosságért.

A dubaji rendőrfőnök azt mondta, kiváló az együttműködés az emírség és az öt érintett nyugati ország között.

Dahi Halfán egyúttal megerősítette azt a pénteki bejelentést, hogy nemzetközi akciócsoportot állítanak föl, hogy megtalálják az ügy mind a 26 gyanúsítottját.

Al-Mabhúh a Hamász katonai szárnyának egyik vezetője volt. Január 20-án egy dubaji szállodában holtan találták. Izrael úgy tartotta számon, mint aki felelős két katonájának nyolcvanas évekbeli elrablásáért és meggyilkolásáért, továbbá mint aki a Gázai övezetet uraló Hamász iráni fegyverekkel történő ellátásában vitt vezető szerepet.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×