eur:
392.88
usd:
366.46
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Elárulták a Hamász-főnököt?

Kínos helyzetet okozott a Hamász palesztin szervezetnek egyik alapítójának fia. A férfi azt állítja, hogy éveken át izraeli besúgó volt. Mindeközben az iszlámista szervezetet megingatta egy másik fontos vezetője halála, akit Dubajban gyilkoltak meg, hamis európai útlevelekkel utazó, ismeretlen személyek. Felmerült a gyanú, hogy a Hamász-főnököt elárulták.

A legújabb Hamász-affér főszereplője Moszab Juszef, a szervezet egyik alapítója, Hasszan Juszef sejk fia. Miközben apja hatéves börtönbüntetését tölti egy izraeli fegyházban, a fiú azt állította, hogy éveken át informálta Izraelt, és így több öngyilkos merényletet akadályozott meg.

A Hamász elutasította az állításokat és azt mondta: Juszef hazudik, mindezzel az izraeli propaganda-gépezet próbálja lejáratni a mozgalmat, amely 2007-ben átvette az ellenőrzést a Gázai-övezet felett.

Az ifjabb Juszef három éve az Egyesült Államokba költözött, ahol a jövő héten jelenik meg a Hamász fia című könyve. Ebben arról ír, hogyan akadályozott meg merényleteket és adott fel az izraelieknek szélsőséges vezetőket.

Az idősebb Juszef azt mondta: el tudja képzelni, hogy fia informátor volt, mert úgymond "tizenéves korában megzsarolhatták".

Juszefet a Sin Bét titkosszolgálat "a Zöld hercegnek" nevezte, utalva ezzel magas pozíciójára, és az iszlámista mozgalom színére. Közben a Hárec című izraeli lap azt írta: Sin Bét ügynökök megerősítették a könyvben olvasható állításokat. A jelentés szerint a keresztény hitre áttért Moszab gyűlölte a Hamászt, és meggyőződésesen cselekedett.

Apja igyekezett értésre adni, hogy Moszab nem okozhatott túl nagy kárt a szervezetnek: a fontos titkokhoz nem jutott hozzá, és a Hamászon belül úgymond tudtak arról, hogy 17 éves korában megzsarolták. Moszab nem volt aktív tag - állította közleményében a Hamász. Közben a militáns szervezetet tovább gyengíti, hogy felmerült: Dubajban meggyilkolt egyik vezetőjét elárulhatták.

A Hamász vezetői azonban megölt társukat, al-Mabhuhot vádolták könnyelműséggel, amiért az interneten vett magának repülőjegyet, és közölte családjával, hogy melyik szállodában szállt meg az emírségben. Ebben a szállodában végeztek vele az európai útlevelekkel utazó kommandó tagjai, - akik, a dubaji hatóságok szerint - még többen voltak, mint korábban hitték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×