eur:
393.82
usd:
368.53
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Csábító nők a Moszad kötelékében

Legyenek szőkék, feketék vagy barnák, egy bizonyos: a Dubajban meggyilkolt Mahmúd al-Mabhúh Hamász-parancsnok ügyében gyanúsított 26 Moszad-ügynök közül hat nő.

Egyikük az Interpol által is körözött, Gail Folliard álnevet használó ügynök, aki ír útlevéllel utazott. A szőke parókát viselő nő volt vélhetően az, aki január 19-én rábírta al-Mabhúhot, hogy nyissa ki szállodaszobájának ajtaját. Gyanú szerint ezzel biztosított szabad utat a merénylőknek, akik feltételezések alapján párnával végeztek a Hamász-parancsnokkal.

Nők már korábban is részt vettek az izraeli elhárítás akcióiban; feladatuk általában nem más, mint hogy elcsábítsák a célszemélyt.

Adolf Eichmann egykori náci háborús bűnös Argentínából való elrablásában Dina Ron álnéven egy Hollandiából származó zsidó nő is segédkezett. Tagja volt annak a csapatnak, amely napokon át egy villában őrizte Eichmannt, mielőtt Izraelbe csempészték volna. Valódi nevén Jehudit Neszjahu "több nyelven is folyékonyan beszélt, minden gond nélkül bele tudott bújni különböző szerepekbe, és oldott meg váratlan helyzeteket" - írta későbbi könyvében Isszer Hárel, aki az Eichmann-ügy idején a Moszad élén állt.

Az izraeli titkosszolgálat legnagyobb "csábereje" mindazonáltal egy Cindy néven ismert szőke kémnő volt. 1986-ban ő vezette a Moszad hálójába Mordeháj Vanunu atomtudóst. Vanunu korábban a The Sunday Times című brit lapnak részleteket árult el a hivatalosan nem létező izraeli atomprogramról. Cindynek azonban nem tudott ellenállni, Londonból Rómába ment vele, ahol már a Moszad várta. Vanunu 18 év börtönnel fizetett a kalandért, 2004-ben szigorú feltételekkel engedték szabadon. Cindy, vagyis Cheryl Ben Tov ma két gyermeket nevel, és Floridában ingatlanügynök.

A filmekbe illő karakterek ellenére a Moszad kötelékében dolgozó legtöbb nő nem vesz részt látványos akciókban, hanem a háttérben dolgos irodai munkát végez. Sokuk számára a legendás elhárításnál töltött időszak jó karrierlehetőséget biztosít a civil életben. A Moszad egyik volt ügynöke tavaly hajszál híján Izrael második női miniszterelnöke lett: Cipi Livni és pártja, a Kadima azonban alulmaradt a választásokon a Benjámin Netanjahu vezette Likuddal szemben.

A január 20-i gyilkosságban részt vevő nők információk szerint 23 és 30 év közöttiek. Közülük a legidősebb a már említett Gail Folliard, aki egyfajta vezető volt közöttük. A többiek - a francia útlevéllel bíró 28 éves Melanie Heard, további két "ír", a 29 éves Anna Shauna Clasby és a 28 éves Ivy Brinton, illetve a 27 éves "ausztrál" Nicole Sandra Maccabe - feladata a dubaji hatóságok szerint a gyilkosság előkészítésében való segédkezés és al-Mabhúh megfigyelése volt.

Az események legfiatalabb női résztvevője hamis brit útlevéllel Gabriella Barney álnéven utazott. A 23 éves ügynök személyiségét egy brit-izraeli kettős állampolgárságú nőtől "vették kölcsön". Az igazi Barney egyébként Izrael északi részén egy kibucban él.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×