Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tetovált, optimista és sokat internetezik a fiatal amerikai

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mintegy ötvenmillióan vannak, tetováltak, demokraták, szabad gondolkodásúak és internetes közösségi profillal bírnak az amerikai millenniumi generáció tagjai - derült ki egy új tanulmányból.

A millenniumi nemzedéknek nevezett 18-29 éves korosztály tagjai magabiztosak, fontos számukra az önkifejezés, szabad gondolkodásúak, optimisták és nyitottak a változásra - írták az amerikai Pew Kutatóközpont szakemberei.

Az ezredfordulós amerikai fiatalok etnikailag is sokszínűbbek az idősebb generációkhoz képest. Kevésbé vallásosak, nem sokan szolgáltak közülük katonaként és jó úton haladnak afelé, hogy ők alkossák az Egyesült Államok történetének legképzettebb generációját. "Annak ellenére, hogy a gazdasági válság megnehezítette munkahely- és karrier lehetőségeiket, mégis pozitívan állnak a jövőhöz" - olvasható a tanulmányban, amely külön foglalkozik az új technológiai vívmányok szerepével is, hiszen ez az első olyan generáció, amely úgy nőtt fel, hogy folyamatosan használja az internetet és a mobiltelefont.

A fiatalok 75 százalékának van profilja valamilyen internetes közösségi oldalon, míg az X generáció (30-45 éves korosztály) tagjai közül csak 50 százaléknak, a baby-boom nemzedékbe tartozók (46-64 évesek) közül pedig 30 százaléknak. A 65 év felettieknek csupán a 6 százaléka bír saját oldallal. A fiatalok kétharmada még autóvezetés közben sem tudja letenni a telefonját, annak ellenére, hogy ez komoly közbiztonsági problémát jelent az egész országban.

A 2008-as elnökválasztás idején a millenniumiak 66 százaléka szavazott Barack Obamára, és bár a demokraták iránti lelkesedésük még ma is nagyobb az idősebbekhez képest, mégis jócskán csökkent a két évvel ezelőttihez képest. A magukat demokratának tartó fiatalok száma 2009 végére 54 százalékra csökkent, a republikánus nézeteket vallók száma pedig 31-ről 40 százalékra növekedett.

A millenniumi fiatalok 28 százaléka tart otthont fegyvert, és nagyjából 50 százalékuk támogatja a melegek közötti házasságot (utóbbival a teljes népesség csupán a 38 százaléka ért egyet). Minden tíz fiatalból négynek biztosan van tetoválása. A fiatalok 31 százaléka nőtt fel egyszülős háztartásban. (Ez az arány a mostani 30-asoknál 25, az 50-eseknél pedig 16 százalék volt.) Minden öt fiatalból egy él házasságban, vagyis feleannyian, mint a szüleik generációja az ő korukban.

A közvélemény kutató cég az egyik januári felmérése mellett az elmúlt húsz évből származó adatait és a népszámlálási statisztikákat dolgozta fel a tanulmányban.