Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mérgében mandarinnal dobálózott a miniszterelnök

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A brit kormányfő egy gyárlátogatás közben állítólag olyan ideges lett, hogy az egyik gépet sikerült elrontania, miután hozzávágott egy mandarint. Gordon Brown környezetéből egyre többen állnak elő történetekkel, amelyek a politikus durva viselkedéséről és dühkitöréseiről szóló híreszteléseket támasztják alá.

A kínos incidens állítólag akkor történt, amikor Gordon Brown Angliában egy gyárlátogatás közben telefonhívást kapott, amitől olyan ideges lett, hogy a kezében lévő mandarint hozzávágta egy lamináló géphez, amely el is romlott.

Egy ott dolgozó a Sun brit bulvárlapnak elmondta: nagyon kínos volt a jelenet, mert le kellett állítani a munkát, így félbeszakadt a gyárlátogatás is, amire a brit kormányfő még idegesebb lett, és idiótának nevezte az illetőt, aki mandarint adott a kezébe.

A brit kormány minden lehetséges szinten folyamatosan cáfolja azokat az állításokat, amelyek szerint Gordon Brown több ízben durva, trágár megnyilvánulásokra, sőt tettlegességre ragadtatta magát közvetlen munkatársaival szemben.

A belpolitikai botrányt kavaró állítások a The Observer, a legnagyobb brit baloldali vasárnapi lap vezető politikai kommentátorától, Andrew Rawnsleytól erednek. Rawnsley legújabb könyvében - amelyet a lap most vasárnap kezdett sorozatban közölni - egyebek mellett az áll, hogy Brown fenyegető indulati megnyilvánulásai "rettegésben tartják" a Downing Street-i kormányfői hivatal stábját.

A könyv szerint előfordult például, hogy a miniszterelnök valamely nézeteltérés miatt "durván ellökte" vezető külpolitikai tanácsadóját, máskor stábjának helyettes vezetőjét zakója gallérjánál fogva ragadta meg, és úgy ordított az arcába.

Rawnsley forrásai szerint Sir Gus O'Donnell, a brit köztisztviselői kar vezetője oly mértékben "riasztónak" találta Brown viselkedését, hogy saját vizsgálatot indított az ügyben, és figyelmeztette a kormányfőt.

A feltűnést csak fokozta, hogy a munkahelyi és iskolai megfélemlítés áldozatainak létrehozott országos telefonos segélyszolgálat, a National Bullying Helpline vezetője felfedte a BBC-nek: a szolgálat több bejelentést kapott a Downing Street alkalmazottaitól.

A kormány azonban - és személyesen a kormányfő is - ellentámadásba lendült. A Downing Street szóvivője hétfő este, Sir Gus O'Donnell hivatalos közleményét idézve azt mondta: a köztisztviselői szolgálat első embere soha nem fejezte ki aggodalmát Brown állítólagos megfélemlítő vagy fenyegető magatartása miatt, még kevésbé intézett figyelmeztetést a miniszterelnökhöz ilyen ügyben.