eur:
393.94
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Botrány az európai parlamentben: "Maga Belgiumból jön, amely nem is tekinthető országnak"

Útszéli hangon sértegette szerdán egy brit európai parlamenti (EP) képviselő Herman Van Rompuyt, az Európai Tanács elnökét.

"Nem akarok udvariatlan lenni, de önnek annyi karizmája van, mint egy nedves felmosórongynak, a megjelenése pedig egy kis bankalkalmazotté" - fordult Van Rompuyhoz az európai integráció elmélyítésétől mélységesen iszonyodó Nigel Farage. A brit EP-képviselő korábban többször hívta fel magára a figyelmet botrányt keltő felszólalásaival.

A szerdai brüsszeli európai parlamenti vitában az unió 2020-ig szóló fejlesztési stratégiájáról volt szó. Farage azzal támadt a tavaly decemberben az Európai Tanács elnökévé választott Van Rompuyre, korábbi belga miniszterelnökre, hogy amióta hatalmat kapott a kezébe, majdhogynem protektorátussá változtatta a pénzügyi nehézségekkel küzdő Görögországot.

"Kicsoda ön? Én soha nem hallottam önről, Európában senki nem hallott önről. Maga Belgiumból jön, amely voltaképpen nem is tekinthető országnak" - fakadt ki Farage, aki rendszeresen szónokol a "nemzetállamok" nevében az európai egységtörekvések ellen.

Felszólalása hatalmas felhördülést váltott ki, néhány percre elszabadultak az indulatok az ülésteremben. Jerzy Buzek EP-elnök elfogadhatatlannak minősítette Farage szavait. Martin Schulz, a szociáldemokraták frakcióvezetője viszont Buzeknek tett szemrehányást amiatt, hogy nem fojtotta bele a szót az "eurofób" brit képviselőbe.

Farage még egyszer szót kért és kapott, személyes megtámadtatás címén, és ekkor Schulznak rontott neki, felháborodva emlékeztetve őt arra, hogy a szociáldemokraták fasiszta tendenciákról beszéltek a brit euroszkeptikusokkal kapcsolatban. Schulz ehhez sűrűn bólogatott, jelezve, hogy neki most is ez a véleménye. Buzek ekkor már megvonta Farage-tól a szót, mondván, kijelentései nem személyes megtámadtatásra reflektáltak.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×