eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Törökországban katonai vezetőket tartóztattak le puccskísérlet gyanújával

Hétfői sajtójelentések szerint Törökországban letartóztatták a fegyveres erők több volt parancsnokát azzal a gyanúval, hogy puccsot készítettek elő az iszlamista gyökerű kormány ellen.

Az NTV televíziós csatorna értesülése szerint Ibrahim Firtinát, a légierő egykori vezetőjét, Özden Örneket, a haditengerészet volt parancsnokát és Ergin Saygunt, a vezérkari főnök volt helyettesét más, nyugalmazott vagy aktív katonatisztekkel együtt vették őrizetbe az Ankarában, Izmirben és Isztambulban egyidejűleg végrehajtott rendőrségi akcióban.

A hírt hivatalosan nem jelentették még be, de a CNN Turk úgy tudja, hogy Ilker Basbug tábornok, a fegyveres erők parancsnoka lemondta Egyiptomi látogatását.

Hétfőn összesen négy tábornok és tíz ezredes került rács mögé.

Ilyen letartóztatás a múltban elképzelhetetlen lett volna a hadsereg számára, amely az elmúlt fél évszázadban több kormányt is megbuktatott. A változást a demokratikus reformok bevezetése hozta magával az utóbbi években.

A múlt héten egy ügyészt tartóztattak le a szövevényes, úgynevezett Ergenekon(Pöröly)-ügy miatt. A puccsot állítólag katonák, politikusok, ügyvédek, újságírók és üzletemberek szervezték. A vádak szerint a gyanúsítottak erőszakos eszközökkel zavart akartak kelteni, hogy azután a hadsereg a rend helyreállításának jelszavával félreállítsa az iszlamista orientációjú kormányt. A puccsot állítólag 2003-ra tervezték, de a katonák mindent tagadnak.

Már több mint kétszáz ember van előzetes letartóztatásban, és tavaly megkezdődött a per is egy 56 fős csoportjuk ellen, de még senkit sem ítéltek el. A kormányzat bírálói szerint az ügyet a kormány kihasználja az ellenzék üldözésére is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×