Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Törökországban katonai vezetőket tartóztattak le puccskísérlet gyanújával

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hétfői sajtójelentések szerint Törökországban letartóztatták a fegyveres erők több volt parancsnokát azzal a gyanúval, hogy puccsot készítettek elő az iszlamista gyökerű kormány ellen.

Az NTV televíziós csatorna értesülése szerint Ibrahim Firtinát, a légierő egykori vezetőjét, Özden Örneket, a haditengerészet volt parancsnokát és Ergin Saygunt, a vezérkari főnök volt helyettesét más, nyugalmazott vagy aktív katonatisztekkel együtt vették őrizetbe az Ankarában, Izmirben és Isztambulban egyidejűleg végrehajtott rendőrségi akcióban.

A hírt hivatalosan nem jelentették még be, de a CNN Turk úgy tudja, hogy Ilker Basbug tábornok, a fegyveres erők parancsnoka lemondta Egyiptomi látogatását.

Hétfőn összesen négy tábornok és tíz ezredes került rács mögé.

Ilyen letartóztatás a múltban elképzelhetetlen lett volna a hadsereg számára, amely az elmúlt fél évszázadban több kormányt is megbuktatott. A változást a demokratikus reformok bevezetése hozta magával az utóbbi években.

A múlt héten egy ügyészt tartóztattak le a szövevényes, úgynevezett Ergenekon(Pöröly)-ügy miatt. A puccsot állítólag katonák, politikusok, ügyvédek, újságírók és üzletemberek szervezték. A vádak szerint a gyanúsítottak erőszakos eszközökkel zavart akartak kelteni, hogy azután a hadsereg a rend helyreállításának jelszavával félreállítsa az iszlamista orientációjú kormányt. A puccsot állítólag 2003-ra tervezték, de a katonák mindent tagadnak.

Már több mint kétszáz ember van előzetes letartóztatásban, és tavaly megkezdődött a per is egy 56 fős csoportjuk ellen, de még senkit sem ítéltek el. A kormányzat bírálói szerint az ügyet a kormány kihasználja az ellenzék üldözésére is.