eur:
394.45
usd:
369.84
bux:
65204.17
2024. április 19. péntek Emma

Moszkvát betemette a hó

Moszkvában több napja kisebb-nagyobb szünetekkel hull a hó, s vasárnap estig hivatalos közlés szerint 53 centiméternyi fehér takaró képződött a városban.

Éjjel-nappal mintegy 12 ezer munkagép és több mint 5000 hómunkás dolgozik, s naponta 300-400 ezer köbméter havat hordanak el a városból. A tél kezdete óta több mint 17 millió köbmétert vittek el.

Az orosz fővárosban kotrógépek hatalmas buckákba tolják össze, majd egy futószalag segítségével nagy teherautókra rakják a havat, és kiviszik a városból.

Ezzel a módszerrel a főútvonalakon néhány közlekedési sávot elég hamar sikerül szabaddá tenni, míg a mellékutcákban az autók tapossák szét a havat kevesebb sikerrel.

A moszkvaiak nagy szerencséjére péntek volt a legutóbbi munkanap, s hétfőn-kedden a Haza Védelmezőjének Napját ünneplik. Így négy napig nem feltétlenül kell kimozdulni. Elgondolni is rossz, mi lenne, ha a szokásos, több milliós autótömeg próbálna mozogni a város útjain: már pénteken este is teljesen bedugult a forgalom.

A meteorológusok szerint hideg - mínusz 10-12 fokos - időben további havazás várható. Vasárnap este óta sűrű pelyhekben hull a hól, s az előrejelzés szerint ez így lesz egész nap, kedden-szerdán nem havazik majd, de csütörtöktől folytatódik a hóesés.

Legutóbb 1966-ban hullott ennyi hó februárban: akkor 63 centiméternyit mértek, de jó esély van rá, hogy az idei február rekordot dönt.

A tél elején az önkormányzat felvetette, hogy a városon kívül megpróbálják a hófelhőkből kicsapatni a csapadékot, amint ezt rendszeresen megteszik ünnepi alkalmakkor az esőfelhőkkel is. Végül azonban a lehetőség lekerült a napirendről. Egyes indoklások szerint a hófelhőkkel nem lehet ugyanúgy eljárni, mint az esőfelhőkkel, mások szerint túl sokba került volna. Valószínű azonban, hogy az utóbbi érv ilyen kitartó havazás és ennyi hó esetén már nem állja meg a helyét.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×