eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Pokolgépes merényletkísérlet egy zsinagóga ellen Kairóban

Kairó központjában kisebb pokolgéppel merényletet követett el egy ismeretlen férfi vasárnap egy zsinagóga ellen, de a házi készítésű szerkezet nem robbant fel, csak meggyulladt.

A tűz semmiben nem okozott kárt, és rövid idő alatt eloltották - közölte a rendőrség.

Korábban az egyiptomi belügyi tárca név nélkül nyilatkozó biztonsági forrásai azt mondták - megerősítve a MENA hivatalos hírügynökség első jelentését -, hogy a szerkezet felrobbant.

A rendőrség beszámolója szerint a támadó a zsinagógával szemben lévő épület negyedik emeletéről, egy ablakon át dobta ki a robbanószerkezetet tartalmazó bőröndjét a zsinagóga felé. A negyedik emeleten egy szálloda van, amelynek recepciójához azzal a színlelt szándékkal érkezett a férfi, hogy szobát vesz ki. Miután váratlanul kidobta a bőröndjét, elmenekült. A bőröndben négy benzines palack volt, mindegyik egy-egy kénsavat tartalmazó üvegpalackhoz erősítve. Ezenkívül benne voltak a férfi ruhái, pamutrongyok, gyufaszálak és egy öngyújtó. A bőrönd a zsinagóga épülete melletti járdára esett rá.

Az egyiptomi zsidó közösség az 1940-es években még mintegy 80 ezer főt számlált, de Egyiptom és Izrael ellenséges, háborúskodó viszonya miatt fél évszázaddal ezelőtt gyakorlatilag teljes egészében elhagyta az országot. Mára csak néhány tucat zsidó maradt az országban, szinte kizárólag idős polgárok. A hatóságok a zsinagógákat szigorúan őrzik.

A két ország 1979-ben békemegállapodást kötött egymással, de az egyiptomi lakosság máig barátságtalan Izraellel szemben, és az egyiptomi médiában is tükröződik.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×