eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Dubaji gyilkosság: több uniós külügyminiszter akar beszélni Libermannal

Több EU-ország külügyminisztere jelezte, hogy tájékoztatást akar kérni hétfőn Brüsszelben Avigdor Libermantól, az izraeli diplomácia irányítójától a Dubajban elkövetett gyilkosság, illetve az ahhoz használt hamis európai útlevelek ügyében.

Mahmúd Abder-Raúf el-Mabhúhot, a Hamász nevű radikális palesztin mozgalom egyik vezetőjét január 20-án az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városában, szállodai szobájában gyilkolták meg, többek szerint a Moszad izraeli titkosszolgálatra jellemző módszerrel.

A gyilkosságot elkövető csoport több tagja létező személyek - többnyire kettős állampolgárok - nevére kiállított, de hamis európai útlevelet használt. Összesen hat brit, három ír, egy francia és egy német úti okmányról van szó.

Izrael mindeddig elzárkózott attól, hogy bármilyen felvilágosítással szolgáljon, és nem ismerte el, de nem is cáfolta, hogy a Moszad keze lenne a dologban. Az érintett európai fővárosokban azonban most nagy a felháborodás amiatt, hogy állampolgáraik személyi adataival éltek vissza.

Liberman olyan látogatáson tartózkodik majd hétfőn Brüsszelben, amit már korábban beütemeztek, de ugyanezen a napon tanácskoznak ott az EU-országok külügyminiszterei is. Megbeszélésük hivatalos napirendjén nem szerepel a dubaji ügy, de diplomaták szerint nem zárható ki, hogy szó lesz erről is. Annál is inkább, mert több érintett európai ország külügyminisztere találkozni akar Libermannal.

A külügyminiszteri tanácskozás napirendjén szerepel egyebek közt az iráni "nukleáris dosszié". Szó lesz arról, hogy Líbia felfüggesztette a vízumkiadást a schengeni övezethez tartozó országok állampolgárai számára. A miniszterek megvitatják az ukrán elnökválasztás utáni helyzetet, valamint állást foglalnak a moldovai Dnyeszteren túli területek politikai vezetőire vonatkozó vízumtilalmi lista felülvizsgálatáról.

Lengyel kérésre napirenden szerepel a fehéroroszországi lengyel kisebbséget ért megtorlások kérdése is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×