Inforádió

Meghallgatom Élő adás

2,5 tonna kokaint akart Európába csempészni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szlovák állampolgársága is volt annak a szerb férfinak, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő szervezte több mint 2 és fél tonna kokain Európába szállítását Dél-Amerikából. A szerb rendőrség azt állítja, hogy Montenegróban tartózkodik és a jelek szerint valószínűleg montenegrói állampolgárságot is kap.

A szlovák illetékes hatóság hivatalosan megerősítette, hogy 2006-tól szlovák állampolgársága is volt annak a szerbiai Darko Saricnak, akit az Interpol azért köröz, mert valószínűleg ő szervezte meg több mint 2,5 tonna kokain Európába szállítását Dél-Amerikából.

Szlovák feleségének köszönhetően kapta meg az állampolgárságot. A férfi pénzmosás gyanúja mellett nagy értékben vásárolt Szlovákiában ingatlanokat, ezeket azonban idővel eladta vagy másokra íratta át.

A kábítószercsempész szerbiai vagyonát több tízmillió euróra becsülik, ennek egy részt bírósági rendelkezés alapján már lefoglalták. Ezek jó része Újvidéken és a Vajdaságban van.

A kábítószercsempész szökésben van, és a szerb rendőrség állítása szerint Montenegróban rejtőzködik, de az ottani rendőrség nem hajlandó letartóztatni, mert az Interpol körözése ellenére azt állítják: részretekről nem tudnak, így számukra a férfi tiszta. Valószínűleg montenegrói állampolgárságot is adnak neki.

Emiatt komoly nézeteltérés volt Szerbia és Montenegró között, amely egyelőre a belügyminiszterek szóváltásánál tart. Montenegróból azt üzenték, hogy ha nagyon akarták volna, akkor a kábítószercsempészt Szerbiában már régen le lehetett volna tartóztatni.

Közben a volt jugoszláv tagköztársaság azzal is vádolja Szerbiát, hogy úgy akarja feltüntetni Montenegrót, mint a bűnözők és kábítószercsempészek menedékhelyét.