Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elhunyt 109 évesen a legidősebb kanadai I. világháborús veterán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elhunyt 109 évesen a legidősebb és utolsó kanadai veterán, aki az I. világháborúban szolgált.

John Babcock csütörtökön halt meg az amerikai Spokane-ben, ahol 1932 óta élt - derült ki Stephen Harper kanadai miniszterelnök megemlékező közleményéből.

"Mélyen lesújtott John Babcocknak, Kanada utolsó ismert I. világháborús veteránjának halálhíre. A nemzet tiszteleg áldozatvállalása előtt, és gyászolja távozását - fogalmazott a kormányfő. - Õ volt az utolsó élő kapocs ahhoz a nagy háborúhoz, amely sok tekintetben kijelölte nemzetünk nagykorúvá válásának útját".

Emlékeztetett arra, hogy az I. világháború idején összesen 650 ezer férfi és nő szolgált a kanadai seregben. "Ma már egyikük sincs közöttünk. Kanada gyászolja annak a nemzedéknek a távozását, amely megerősítette függetlenségünket a világporondon, és nemzetközi elismerést szerzett számunkra a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok és a joguralom rendíthetetlen bajnokaként" - írta Harper.

John Babcock 1900. július 23-án született Ontario államban egy kis farmon. Már 15 évesen katonának állt: úgy került be a Kanadai Királyi Ezredbe, hogy hazudott életkoráról. A háború alatt Nagy-Britanniába vezényelték, ott azonban rájöttek a csalásra. Besorolták a kiképzési programban részt vevő fiatal katonák zászlóaljába, ám mielőtt még bevetették volna őket a franciaországi hadszíntéren, véget is ért a háború.

Először visszatért Kanadába, majd az Egyesült Államokban telepedett le, ahol 1921-ben belépett az amerikai hadseregbe. Az állampolgárságot azonban csak 1946-ban szerezte meg.

Az Egyesült Államokban még egy I. világháborús veterán van életben: az amerikai születésű Frank Woodriff Buckles februárban ünnepelte 109. születésnapját.