eur:
394.05
usd:
364.76
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Erősítést küldött a brit haditengerészet a Falkland-szigetekre

Brit sajtóértesülések szerint erősítést küldött a vitatott hovatartozású Falkland-szigetekhez a brit királyi haditengerészet, miután ismét éleződik a feszültség a területre igényt tartó Argentínával.

A brit védelmi minisztérium csütörtökön cáfolta ugyan, hogy "haditengerészeti ütőerő" tartana a helyszínre, aznapi brit sajtóbeszámolók szerint azonban már a Nagy-Britanniától 13 ezer kilométerre fekvő dél-atlanti szigetek fővárosa, Port Stanley partjai előtt járőrözik a York nevű romboló. A The Sun, a legnagyobb brit tömeglap által idézett magas rangú haditengerészeti forrás szerint a Yorkot - amelyet egy felderítő és egy ellátó hajó is kísér - "elrettentési" céllal vezényelték a Falkland-szigetekhez.

A forrás szerint az egység kivezénylése "nagy csendben" történt, megelőzendő, hogy Argentína provokációnak tekintse a fejleményt, de az argentinoknak "most már nem lehetnek kétségeik afelől, hogy ott vagyunk".

Előzőleg Argentína hajózási szigorításokat helyezett kilátásba, miután hírét vette, hogy Nagy-Britannia olajfeltáró fúrásokra készül a szigetek körüli vizeken. A szigorítások az argentin partok és a Falkland-szigetek közötti hajózásra érvényesek, de brit szakértők szerint ez nem akadályozza a szigetcsoport elérését tengeri úton, mivel ehhez nem kell útba ejteni az argentin felségvizeket.

A tervek szerint pénteken érkezik a térségbe egy úszó olajfúró létesítmény, amelyet Skóciából vontatnak a helyszínre. Szakértői becslések szerint a szigetek óceáni talapzata akár 60 milliárd hordónyi nyersolaj-készletet is rejthet; ez vetekszik az északi-tengeri - már kimerülőben lévő - olajkinccsel.

Az északi-tengeri mezőkről a 70-es évek óta Nagy-Britannia hozzávetőleg 40 milliárd hordó olajat hozott felszínre.

Nagy-Britannia és Argentína 1982-ben 74 napos háborút vívott a szigetek birtoklásáért, miután az argentin hadsereg elfoglalta a brit korona fennhatósága alá tartozó, két nagy és több száz kisebb szigetből álló területet. Margaret Thatcher akkori brit kormányfő már három nappal az argentin invázió után útnak indította a II. világháború óta addig mozgósított legnagyobb brit haditengerészeti expedíciós egységet. A konfliktus 1982. június 14-én az argentin erők fegyverletételével zárult. A háborúban 255 brit és 649 argentin katona esett el.

A brit-argentin kapcsolatok azóta normalizálódtak, de Argentína továbbra is igényt tart az általa Malvinas-szigeteknek nevezett területre. Carlos Menem egykori argentin elnök egy ízben fejenként egymillió dollárt is felajánlott a szigetlakóknak, ha felveszik az argentin állampolgárságot, de a brit állampolgárságú, angol ajkú lakosság ezt elvetette.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×