Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Erősítést küldött a brit haditengerészet a Falkland-szigetekre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Brit sajtóértesülések szerint erősítést küldött a vitatott hovatartozású Falkland-szigetekhez a brit királyi haditengerészet, miután ismét éleződik a feszültség a területre igényt tartó Argentínával.

A brit védelmi minisztérium csütörtökön cáfolta ugyan, hogy "haditengerészeti ütőerő" tartana a helyszínre, aznapi brit sajtóbeszámolók szerint azonban már a Nagy-Britanniától 13 ezer kilométerre fekvő dél-atlanti szigetek fővárosa, Port Stanley partjai előtt járőrözik a York nevű romboló. A The Sun, a legnagyobb brit tömeglap által idézett magas rangú haditengerészeti forrás szerint a Yorkot - amelyet egy felderítő és egy ellátó hajó is kísér - "elrettentési" céllal vezényelték a Falkland-szigetekhez.

A forrás szerint az egység kivezénylése "nagy csendben" történt, megelőzendő, hogy Argentína provokációnak tekintse a fejleményt, de az argentinoknak "most már nem lehetnek kétségeik afelől, hogy ott vagyunk".

Előzőleg Argentína hajózási szigorításokat helyezett kilátásba, miután hírét vette, hogy Nagy-Britannia olajfeltáró fúrásokra készül a szigetek körüli vizeken. A szigorítások az argentin partok és a Falkland-szigetek közötti hajózásra érvényesek, de brit szakértők szerint ez nem akadályozza a szigetcsoport elérését tengeri úton, mivel ehhez nem kell útba ejteni az argentin felségvizeket.

A tervek szerint pénteken érkezik a térségbe egy úszó olajfúró létesítmény, amelyet Skóciából vontatnak a helyszínre. Szakértői becslések szerint a szigetek óceáni talapzata akár 60 milliárd hordónyi nyersolaj-készletet is rejthet; ez vetekszik az északi-tengeri - már kimerülőben lévő - olajkinccsel.

Az északi-tengeri mezőkről a 70-es évek óta Nagy-Britannia hozzávetőleg 40 milliárd hordó olajat hozott felszínre.

Nagy-Britannia és Argentína 1982-ben 74 napos háborút vívott a szigetek birtoklásáért, miután az argentin hadsereg elfoglalta a brit korona fennhatósága alá tartozó, két nagy és több száz kisebb szigetből álló területet. Margaret Thatcher akkori brit kormányfő már három nappal az argentin invázió után útnak indította a II. világháború óta addig mozgósított legnagyobb brit haditengerészeti expedíciós egységet. A konfliktus 1982. június 14-én az argentin erők fegyverletételével zárult. A háborúban 255 brit és 649 argentin katona esett el.

A brit-argentin kapcsolatok azóta normalizálódtak, de Argentína továbbra is igényt tart az általa Malvinas-szigeteknek nevezett területre. Carlos Menem egykori argentin elnök egy ízben fejenként egymillió dollárt is felajánlott a szigetlakóknak, ha felveszik az argentin állampolgárságot, de a brit állampolgárságú, angol ajkú lakosság ezt elvetette.