eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Timosenko benyújtotta az elnökválasztást megóvó keresetet

Julija Timosenko személyesen nyújtotta be az ukrán elnökválasztás eredményének megóvására vonatkozó keresetet kedden Kijevben.

Az AFP francia hírügynökség egyik fotóriportere szemtanúja volt annak, hogy az ukrán miniszterelnök néhány párthívével együtt megjelent az illetékes bíróságon, és benyújtotta az óvást, valamint az ahhoz csatolt, a Timosenko-tábor szerint bizonyítékként szolgáló többkötetnyi anyagot.

A bíróság szóvivője közölte: a dokumentumokat átvették, majd iktatták.

Timosenko már korábban leszögezte: azon lesz, hogy érvénytelenítsék a Központi Választási Bizottság jegyzőkönyvét, amelynek alapján kihirdették a voksolás végleges és hivatalos eredményét. A vesztes politikus honlapján az olvasható: az óvási keresethez csatoltak olyan fényképeket és videofelvételeket, amelyek azt bizonyítják, hogy az elnökválasztás február 7-i második fordulójának eredményét meghamisították.

A második fordulóban a két állva maradt jelölt közül az ellenzéki Régiók Pártjának vezetője, Viktor Janukovics szoros győzelmet aratott Julija Timosenko miniszterelnök felett.

Timosenko felvetette: tanúként hallgassák meg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választást felügyelő missziójának egyik tagját. Maga az EBESZ nem látott semmi kivetnivalót a voksolás lebonyolításában, a folyamatot szabadnak és tisztességnek ítélte meg.

A vesztes elnökjelölt néhány nappal a második forduló után azt állította: Ukrajna egészét tekintve egymillió szavazat esetében csalhattak. "Ezek a szavazatok elegendőek a győzelmünkhöz". A két jelöltre leadott szavazatok száma közötti különbség kevesebb mint 890 ezer, azaz 3,5 százalékpont.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×