eur:
393.75
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Andor: Sürgősen munkába kell állnia az új bizottságnak

Örömét fejezte ki Andor László, az új Európai Bizottság magyar tagja, hogy az Európai Parlament jóváhagyta a bizottság testületét. Bajnai Gordon kormányfő telefonon gratulált az új magyar európai uniós biztosnak. A Fidesz és az MSZP képviselői igennel voksoltak, Bokros Lajos (MDF) tartózkodott, a Jobbik képviselői pedig nemmel szavaztak az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén az új Európai Bizottság összetételéről.

A strasbourgi plenáris voksolás után a magyar biztos kiemelte: a voksolás pozitív kimenetele azért volt fontos, mert az Európai Unió előtt álló nehéz kihívások miatt az új bizottságnak sürgősen munkába kell állnia. Az Európai Parlamentben 488-an szavaztak igennel, 137-en nemmel a témáról tartott voksoláson, 72-en pedig tartózkodtak. A bizottság jóváhagyásához az érvényes szavazatok egyszerű többségére volt szükség. A parlament nem személy szerint voksolt az egyes biztosokról, hanem egyben, testületként hagyta jóvá José Manuel Durao Barroso elnök új bizottságát.

Andor László elmondta: az új bizottság nyomban meg is kezdi a munkát. A biztosok már keddre informális találkozóra voltak hivatalosak, szerdán pedig a tervek szerint formálisan is megkezdi a munkáját a testület.

Közölte azt is, hogy az új bizottság tagjai már eddig több találkozót tartottak, "elég jól" összekovácsolódtak. Hangsúlyozta: azokkal a biztosokkal, akikkel új funkciójában szorosabban együtt fog működni, különtalálkozókat is szerveztek.

A portfóliójához közvetlenül kapcsolódó, első legfontosabb feladatnak Andor László az új, tízéves átfogó gazdasági program, az EU2020 előkészületeit nevezte. Uniószerte fokozott a várakozás, hogy az új bizottság "a stratégia kidolgozásával válaszokat tud találni egyrészt a pillanatnyi gazdasági válsághelyzetre, másrészt a hosszú távú gazdasági kihívásokra" - fejtette ki. Ez a program lesz az egyik fő téma az EU-tagországok állam- és kormányfőinek következő, csütörtöki brüsszeli találkozóján is.

Andor László beszámolt arról is, hogy tárcája állítja össze az Európai Bizottság részletes munkaprogramjának foglalkoztatási és szociális részét. Hozzátette azt is, hogy hamarosan megjelenik egy új közlemény a munkaidővel foglalkozó uniós jogszabállyal, irányelvvel kapcsolatban.

Andor Lászlót az őt január 13-án meghallgató EP-bizottság tagjainak nagy többsége egyértelműen alkalmasnak találta a foglalkoztatási, szociálpolitikai és a társadalmi bevonással foglalkozó ügyek uniós irányítására. "Andor úr igazolta integritását és függetlenségét, valamint demonstrálta, hogy elegendő szaktudással rendelkezik a területen, szakmailag alkalmas" a biztosi hivatal betöltésére - olvasható a meghallgatást követően a magyar jelöltről írott levélben, amely azt is hozzátette: "néhány koordinátor mindazonáltal megjegyezte: számos EP-képviselő sajnálkozott amiatt, hogy válaszai túl általánosak voltak".

Bajnai: A magyar biztos történelmi feladat előtt áll

Bajnai Gordon miniszterelnök telefonon gratulált Andor László új magyar európai uniós biztosnak. A kormányszóvivői iroda közleménye szerint Andor László kiemelt fontosságú, a gazdasági válság leküzdése szempontjából meghatározó jelentőségű tárcát vezethet a foglalkoztatási, szociális ügyi és esélyegyenlőségi biztosként.

Bajnai Gordont idézve a közleményben hangsúlyozták: "a magyar biztos történelmi feladat előtt áll", felkészültségét, szaktudását pedig európai parlamenti meghallgatásán is bizonyította. A kormányfő azt kérte Andor Lászlótól, munkájával járuljon hozzá ahhoz, hogy a munkahelyek száma minél hamarabb gyarapodjon az Európai Unióban. Bajnai Gordon arra is megkérte az új magyar biztost, hogy szenteljen kiemelt figyelmet a szociális biztonság és az esélyegyenlőség megerősítésére, mert erre a válság negatív hatásai miatt különösen nagy szükség van.

A Fidesz és az MSZP képviselői szavaztak igennel

A Fidesz és az MSZP képviselői igennel voksoltak, Bokros Lajos (MDF) tartózkodott, a Jobbik képviselői pedig nemmel szavaztak az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kedden tartott voksoláson az új Európai Bizottság összetételéről.

A szavazás után Szájer József, a Fidesz-delegáció vezetője azt mondta, "az Európai Parlament mai döntésével valamint a Lisszaboni Szerződés tavaly decemberi hatályba lépésével az EU egy új, aktív és dinamikus korszakába léphet".
Közleményében a párt üdvözölte, hogy az elkövetkező, az Európai Unió jövőbeni gazdasági arculatát meghatározó időszakban az Európai Néppárt vezető szerepet játszik. Mindhárom uniós csúcsintézmény, az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnöke is néppárti politikus - mutatott rá Szájer József. "Tekintettel a jobbközép pártok vezető európai szerepére, a tavaszi országgyűlési választások után várhatóan felálló Fidesz-kormány révén különös lehetőség nyílik Magyarország számára uniós kapcsolatrendszerének erősítésében és a nemzeti érdekeinek eddiginél hatékonyabb védelmében" - áll a delegáció közleményében.

Az MSZP-s Tabajdi Csaba külön üdvözölte José Manuel Durao Barroso bizottsági elnök azon döntését, hogy "a válság idején kiemelten fontos" foglalkoztatásügyi és befogadásért felelős portfóliót a magyar jelöltnek, Andor Lászlónak adta.
Különösen fontosnak mondta azt is, hogy biztosítsák a brüsszeli bizottság bővítési és külpolitikai főigazgatóságain jelenleg alulreprezentált új tagállamok arányos képviseletét az uniós külügyi szolgálat személyi állományában. Azt is kiemelte, hogy erősíteni kell a közös uniós stratégiákat, különösen a mezőgazdasági és a felzárkóztatási (kohéziós) politikát.

Az MDF képviselője, Bokros Lajos elmondta: frakciója a tartózkodással egyebek között a portfóliók elosztása elleni kifogásait kívánta jelezni. Mint mondta, következetesen képviselte a frakció (Európai Konzervatívok és Reformerek) álláspontját, amely szerint nem minden EU-tagország veszi komolyan a jelölést, és amiatt néha egyenlőtlen a biztosok színvonala. Hozzátette: nem definiálták egyértelműen azt sem, hol húzódik a határ a portfóliók között egyes részterületeken.

Balczó Zoltán (Jobbik) szerint nem jó a biztosok delegálásának rendszere, vagyis az, hogy a kormányok nem feladatra jelölnek biztosokat, hanem a tárcákat Brüsszelben osztják el a nemzeti kormányok jelöltjei között. Úgy vélte, ennek fordítva kellene lennie. Kifogásolta azt is, hogy az EP-bizottságok nem szavazással döntenek a jelöltek alkalmasságáról, hanem egy szűkebb körű megbeszélésen.

A romániai magyar Sógor Csaba a vitában a nemzeti kisebbségek jogainak érvényesítését sürgette az uniós intézményeknél, ellenpéldaként említve a szlovák államnyelvtörvényt. Az ugyancsak erdélyi Tőkés László az MTI-nek elmondta, hogy az RMDSZ képviselői a néppárti frakció közös álláspontjához igazodva támogatták az új Barroso-bizottságot.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×