Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gates: a nemzetközi közösségnek nyomást kell gyakorolnia Iránra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai védelmi miniszter vasárnap felszólította a nemzetközi közösséget, hogy közösen gyakoroljanak nyomást Iránra; szerinte ez a módszer akkor is eredményes lehet, ha Teherán már elrendelte a 20 százalékos dúsítottságú urán előállítását.

"Senki sem próbált meg őszintébben tárgyalni Iránnal, mint Barack Obama amerikai elnök, és a nemzetközi közösség számos alkalmat kínált az iráni kormánynak, hogy garanciát adjon az atomprogramját illető szándékairól" - jelentette ki Robert Gates.

Márpedig eddig elkeserítőek voltak az eredmények - mondta az amerikai politikus Rómában, ahol Ignazio La Russa olasz védelmi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatót.

"Ha a nemzetközi közösség egységfrontot alkot, hogy nyomást gyakoroljon az iráni kormányra, úgy vélem, hogy a szankciók és a nyomásgyakorlás még működhet" - így a Pentagon vezetője. Hozzátette: ehhez azonban együtt kell fellépnünk.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök utasítást adott arra, hogy hazai centrifugákkal kezdjenek el 20 százalékosra dúsítani uránt a teheráni kutatóreaktor fűtőanyag-ellátása céljából.

A bejelentésre a brit védelmi minisztérium "mély aggodalmát" fejezte ki: "Ez szándékosan megsértené az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt határozatát" - közölte a tárca szóvivője.

Az iráni atomenergia-ügynökség vezetője, Ali Akbar Szalehi viszont vasárnap úgy vélte, hogy továbbra is lehetséges az Irán és a nagyhatalmak között a gyengén dúsított iráni urán fűtőanyagra történő cseréje, bár már kevés idő maradt - jelentette a FARSZ iráni hírügynökség.

Az amerikai védelmi miniszter arra nem tért ki, hogy milyen szankciókra gondolt, csak annyit mondott: kívánatosnak tartja, hogy azok minél kevésbé sújtsák az iráni lakosságot.

Úgy vélem, hogy ezeknek az iráni kormány, nem pedig a lakosság ellen irányuló szankcióknak nagyobb esélyük van eredményt elérni - jelentette ki Gates. - Láttuk, mi történik Iránban. Úgy gondolom, a nemzetközi közösség nem akarja, hogy az irániak több nélkülözést szenvedjenek, mint amennyi feltétlenül szükséges - mondta végezetül.

Mahmúd Ahmadinezsád június 12-i újraválasztása népi elégedetlenségi mozgalmat váltott ki Iránban, amelyet a hatóságok vaskézzel elnyomtak.