Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Andor alkalmasnak mutatkozott, de többen túl általánosnak találták válaszait

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Andor László alkalmasnak mutatkozott európai parlamenti (EP-) szakbizottsági meghallgatásán az EU-biztosi feladatok ellátására, de több képviselő sajnálkozott amiatt, hogy túlságosan általános válaszokat adott - olvasható abban közzétett levélben, amelyet még január 13-án, a foglalkoztatási és szociálisügyi tárca élére szánt magyar biztosjelölt meghallgatása után fogalmaztak meg a parlamenti szakbizottság koordinátorai.

Miután Krisztalina Georgievának, az új bolgár biztosjelöltnek a szerdai parlamenti meghallgatásáról is megérkezett Jerzy Buzek EP-elnökhöz a kedvező értékelés, immár hivatalosan kitűzték jövő keddre az új összetételű Európai Bizottságról való parlamenti szavazást. Egyúttal nyilvánosságra hozták mind a 26, eddig bizalmasan kezelt szakbizottsági értékelő levelet.

"Andor úr igazolta integritását és függetlenségét, valamint demonstrálta, hogy elegendő szaktudással rendelkezik a területen, szakmailag alkalmas" a biztosi hivatal betöltésére - olvasható a magyar jelöltről írott levélben, amelyet Pervenche Beres, a parlamenti szakbizottság francia szocialista elnöke írt alá. Beres megjegyezte, hogy az összegző értékelés a meghallgatáson jelen volt EP-képviselők többségének a véleményét tükrözi.

A különböző pártállású koordinátorok megállapították, hogy a magyar jelölt higgadtnak és nyitottnak mutatkozott, valamint kötelezettséget vállalt az Európai Parlamenttel való szoros együttműködésre.

"Néhány koordinátor mindazonáltal megjegyezte: számos EP-képviselő sajnálkozott amiatt, hogy válaszai túl általánosak voltak" - áll a levélben.

A koordinátorok megítélése szerint Andor jól hasznosíthatja eddigi szakmai tapasztalatait és közgazdász végzettségét abban, hogy szorosabban összekapcsolja a makrogazdasági és a foglalkoztatási politikát. Végezetül megállapították, hogy a jelöltnek pontos képe van a biztosok közötti feladatok elosztásával kapcsolatos kihívásokról, és világosan látja a kollégáival való szoros együttműködés szükségességét.

Az Andor Lászlóról készített értékelő levél angol nyelven az Európa Parlament oldalán olvasható.