eur:
393.82
usd:
365.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kína óva inti Amerikát

Kína megszakította katonai cserekapcsolatait az Egyesült Államokkal, miután Washington bejelentette: csaknem 6,5 milliárd dollár értékben ad el fegyvereket Tajvannak. Kína szerint ez durva beavatkozás a saját belügyeibe, a szigetet ugyanis saját tartományának tekinti.

Hatmilliárd négyszázmillió dollár értékben adna el az Egyesült Államok 114 Patriot-rakétát és 60 darab harci helikoptert Tajvannak - jelentette be a Pentagon múlt pénteken. A nagyszabású fegyvereladás állítólag része annak a 11 milliárdos megállapodásnak, amelyet még 2001-ben kötöttek az amerikaiak Tajvannal.

Ahogy várni lehetett, a tranzakció óriási felháborodást váltott ki Kínában. Tajvant ugyanis Kína - ellentétben az Egyesült Államokkal - a saját tartományának tekinti, és úgy értékeli, hogy az amerikaiak durván beavatkoztak a kínai belügyekbe.

A pekingi kormány felfüggesztette a katonai cserekapcsolatait az Egyesült Államokkal, a külügy pedig bekérette az amerikai nagykövetet, és emlékeztette egy 1982-es megállapodásra, amely szerint Washington fokozatosan csökkenti a tajvani fegyvereladásait. A tárca jelezte a nagykövetnek, hogy az ügylet rossz irányba viszi az amerikai-kínai kapcsolatokat, miközben az Egyesült Államok a klímaváltozás elleni harc, a gazdasági válság, Irán, és Észak-Korea ügyében is kínai segítségre szorul.

Az ázsiai ország ráadásul gazdasági szankciókat helyezett kilátásba a fegyvereket gyártó és szállító cégek ellen. Kína tehát több fronton is az amerikaiak értésére adta, hogy Tajvan kérdésében nem köt kompromisszumot.

Az Egyesült Államok viszont a mostani exporttól függetlenül is Tajvan legfontosabb szövetségese és elsődleges fegyverszállítója. Washington szerződésben vállalta, hogy megvédi a szigetországot Kínával szemben.

Peking több mint ezer ballisztikus rakétát irányoz Tajvanra, és azzal fenyegetőzik, megszállja a szigetet, ha az hivatalosan függetlennek nyilvánítja magát.

Az Egyesült Államok indokolatlannak nevezte a kínai reakciót. A Fehér Ház szóvivője azt mondta, az amerikai kormány arra törekszik, hogy Kínával közösen keressen megoldást a két felet érintő kérdésekben, és eltérő nézeteinek, amennyiben adódnak, nyilvánosan hangot ad. Robert Gibbs szerint azért is érthetetlen a kínai felháborodás, mert Barack Obama amerikai elnök a legutóbbi kínai látogatásán állítólag egyeztette a kínai vezetéssel a fegyvereladás tervét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×