Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kína óva inti Amerikát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kína megszakította katonai cserekapcsolatait az Egyesült Államokkal, miután Washington bejelentette: csaknem 6,5 milliárd dollár értékben ad el fegyvereket Tajvannak. Kína szerint ez durva beavatkozás a saját belügyeibe, a szigetet ugyanis saját tartományának tekinti.

Hatmilliárd négyszázmillió dollár értékben adna el az Egyesült Államok 114 Patriot-rakétát és 60 darab harci helikoptert Tajvannak - jelentette be a Pentagon múlt pénteken. A nagyszabású fegyvereladás állítólag része annak a 11 milliárdos megállapodásnak, amelyet még 2001-ben kötöttek az amerikaiak Tajvannal.

Ahogy várni lehetett, a tranzakció óriási felháborodást váltott ki Kínában. Tajvant ugyanis Kína - ellentétben az Egyesült Államokkal - a saját tartományának tekinti, és úgy értékeli, hogy az amerikaiak durván beavatkoztak a kínai belügyekbe.

A pekingi kormány felfüggesztette a katonai cserekapcsolatait az Egyesült Államokkal, a külügy pedig bekérette az amerikai nagykövetet, és emlékeztette egy 1982-es megállapodásra, amely szerint Washington fokozatosan csökkenti a tajvani fegyvereladásait. A tárca jelezte a nagykövetnek, hogy az ügylet rossz irányba viszi az amerikai-kínai kapcsolatokat, miközben az Egyesült Államok a klímaváltozás elleni harc, a gazdasági válság, Irán, és Észak-Korea ügyében is kínai segítségre szorul.

Az ázsiai ország ráadásul gazdasági szankciókat helyezett kilátásba a fegyvereket gyártó és szállító cégek ellen. Kína tehát több fronton is az amerikaiak értésére adta, hogy Tajvan kérdésében nem köt kompromisszumot.

Az Egyesült Államok viszont a mostani exporttól függetlenül is Tajvan legfontosabb szövetségese és elsődleges fegyverszállítója. Washington szerződésben vállalta, hogy megvédi a szigetországot Kínával szemben.

Peking több mint ezer ballisztikus rakétát irányoz Tajvanra, és azzal fenyegetőzik, megszállja a szigetet, ha az hivatalosan függetlennek nyilvánítja magát.

Az Egyesült Államok indokolatlannak nevezte a kínai reakciót. A Fehér Ház szóvivője azt mondta, az amerikai kormány arra törekszik, hogy Kínával közösen keressen megoldást a két felet érintő kérdésekben, és eltérő nézeteinek, amennyiben adódnak, nyilvánosan hangot ad. Robert Gibbs szerint azért is érthetetlen a kínai felháborodás, mert Barack Obama amerikai elnök a legutóbbi kínai látogatásán állítólag egyeztette a kínai vezetéssel a fegyvereladás tervét.