eur:
394.01
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Kína határozottan ellenzi Barack Obama és a dalai láma találkozóját

Kína határozottan ellenzi, hogy bármilyen találkozó jöjjön létre Barack Obama amerikai elnök és a száműzetésben élő tibeti vallási vezető, a dalai láma között - hangoztatta a pekingi külügyminisztérium.

A tárca szóvivője, Ma Csao-hszü kifejtette, kategorikusan ellenzik, hogy az Egyesült Államok vezetője bármilyen címen, bármilyen formában kapcsolatba lépjen a dalai lámával.

A szóvivő elmondta, Peking "nyomatékosan kéri amerikai felet, egyértelműen ismerje el, hogy Tibet ügye rendkívül kényes, és hogy kezelje óvatosan és megfelelő módon az ilyen ügyeket, hogy el lehessen kerülni a további károkat a kínai-amerikai viszonyban".

A kínai külügyi szóvivő felidézte, a felek megvitatták ezt a kérdést Obama novemberi kínai látogatásán. Mint mondta, Hu Csin-tao kínai elnök és más vezetők határozottan ellenezték a találkozót, egyértelműen arra kérték az amerikai elnököt, "ne engedje, hogy a Tibet függetlenségére törő szeparatista erők szakadár tevékenységet folytassanak amerikai területen".

A dalai láma tervek szerint februárban az Egyesült Államokba látogat. Az amerikai kormányzat helyi idő szerint kedden elutasította a száműzetésben élő tibeti vallási vezető mellőzésére irányuló kínai nyomást. "Obama elnök megmondta a kínai vezetőknek tavalyi útján, hogy találkozni fog a dalai lámával, és továbbra is ez a szándéka" - mondta Bill Burton, a washingtoni Fehér Ház szóvivője. "A dalai láma nemzetközileg elismert vallási és kulturális vezető, és az elnök e minőségében fog találkozni vele" - fűzte hozzá.

Az amerikai elnököt bírálták odahaza, miután novemberi kínai látogatását megelőzően nem találkozott a dalai lámával.

A kínai külügyi szóvivő nyilatkozata előtt néhány órával a washingtoni külügyminisztérium közölte, "figyelemreméltóan szilárd" a kínai-amerikai viszony. "Érdekeink számos területen egybeesnek, és csak néhány kérdésben ütköznek olykor" - fogalmazott az amerikai külügyi szóvivő, példaként említve a gazdasági együttműködést "a világ két leghatalmasabb országa között".

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×