Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kína határozottan ellenzi Barack Obama és a dalai láma találkozóját

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kína határozottan ellenzi, hogy bármilyen találkozó jöjjön létre Barack Obama amerikai elnök és a száműzetésben élő tibeti vallási vezető, a dalai láma között - hangoztatta a pekingi külügyminisztérium.

A tárca szóvivője, Ma Csao-hszü kifejtette, kategorikusan ellenzik, hogy az Egyesült Államok vezetője bármilyen címen, bármilyen formában kapcsolatba lépjen a dalai lámával.

A szóvivő elmondta, Peking "nyomatékosan kéri amerikai felet, egyértelműen ismerje el, hogy Tibet ügye rendkívül kényes, és hogy kezelje óvatosan és megfelelő módon az ilyen ügyeket, hogy el lehessen kerülni a további károkat a kínai-amerikai viszonyban".

A kínai külügyi szóvivő felidézte, a felek megvitatták ezt a kérdést Obama novemberi kínai látogatásán. Mint mondta, Hu Csin-tao kínai elnök és más vezetők határozottan ellenezték a találkozót, egyértelműen arra kérték az amerikai elnököt, "ne engedje, hogy a Tibet függetlenségére törő szeparatista erők szakadár tevékenységet folytassanak amerikai területen".

A dalai láma tervek szerint februárban az Egyesült Államokba látogat. Az amerikai kormányzat helyi idő szerint kedden elutasította a száműzetésben élő tibeti vallási vezető mellőzésére irányuló kínai nyomást. "Obama elnök megmondta a kínai vezetőknek tavalyi útján, hogy találkozni fog a dalai lámával, és továbbra is ez a szándéka" - mondta Bill Burton, a washingtoni Fehér Ház szóvivője. "A dalai láma nemzetközileg elismert vallási és kulturális vezető, és az elnök e minőségében fog találkozni vele" - fűzte hozzá.

Az amerikai elnököt bírálták odahaza, miután novemberi kínai látogatását megelőzően nem találkozott a dalai lámával.

A kínai külügyi szóvivő nyilatkozata előtt néhány órával a washingtoni külügyminisztérium közölte, "figyelemreméltóan szilárd" a kínai-amerikai viszony. "Érdekeink számos területen egybeesnek, és csak néhány kérdésben ütköznek olykor" - fogalmazott az amerikai külügyi szóvivő, példaként említve a gazdasági együttműködést "a világ két leghatalmasabb országa között".