Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még mindig több a kék állam, mint a piros

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Még mindig jóval több volt a kék vagy kékbe hajló állam tavaly az Egyesült Államokban, mint a piros vagy pirosas, vagyis a demokrata pártiak megőrizték előnyüket a republikánusokkal szemben - derült ki a Gallup felméréséből. Az amerikai választási térképeken kék és piros színnel jelölik a demokrata, illetve republikánus szavazói bázist.

Annak dacára, hogy a legutóbbi néhány választáson - köztük a massachusettsi időközi szenátorválasztáson - a republikánusok arattak győzelmet, az amerikai szövetségi államok többségében továbbra is a Demokrata Párt a népszerűbb.

A mind az 50 államban és a fővárosban, több mint 350 ezer felnőtt körében végzett felmérés nem támasztja alá republikánus kommentátorok azon várakozását, hogy az ellenzéki párt sok törvényhozási mandátum visszaszerezhet.

A Gallup nemrég zárult kutatása szerint 24 állam egyértelműen kék, vagyis ezeket a demokraták biztosan magukénak tudhatják, további 10 állam pedig kékbe hajló, a népesség inkább a demokratákat részesíti előnyben. Előbbiekben 10, utóbbiakban 5 százalékkal több a demokrata, mint a republikánus regisztrált szavazó. A republikánusoknak viszont csak négy biztos piros államuk van és mindössze egyetlen pirosas.

A választási matematikát azonban bonyolítja - s ez volt Massachusetts egyik fő tanulsága -, hogy még a legkékebb államokban is váratlan eredmények születhetnek a jelentős számú független választópolgár miatt. A Gallup szerint 12 államban egyik pártnak sincs érdemleges előnye a másikkal szemben.

A felmérés adatai szerint a demokraták országosan némileg visszaszorultak Barack Obama elnökké választása óta: akkor még a szavazók 52, most már csak 49 százaléka nyilatkozik úgy, hogy inkább szavazna demokrata jelöltre. A republikánusok felé hajlók tábora 40-ről 41 százalékra erősödött. Csak két korábban kék állam fakult ki és lett kétesélyes versenyterep, a republikánusok viszont egyetlen állammal sem tudták növelni a piros felületek nagyságát.