eur:
393.52
usd:
368.04
bux:
66552.25
2024. április 25. csütörtök Márk

Haiti földrengés: bármelyik fejlett országban óriási gondokat okozna egy ekkora katasztrófa

Szinte kilátástalan a helyzet Haitin - mondta az InfoRádiónak Siklósi Gábor, aki a Magyar Baptista Szeretetszolgálat mentőápolójaként tíz napig dolgozott a földrengés sújtotta karibi szigetországban.

Rengeteg a beteg és a sérült, nagyon nehezen lehet koordinálni a betegellátást - összegezte tapasztalatait az InfoRádiónak a Magyar Baptista Szeretetszolgálat mentőápolója, aki hozzátette: nehezen lehet feldolgozni a látványt, hogy az amputáció után sokan állnak sorba vagy fekszenek.

Nincs olyan gyógyszer vagy egészségügyi felszerelés, amelynek ne lenne helye Haitin - mondta Siklósi Gábor, aki hangsúlyozta: a fővárosban, Port-au-Prince-ben már van elég mentőcsapat, de vidékre még több kellene.

A sérültek többségénél nincs más megoldás, mint az amputáció. Sokuknál azért van szükség csonkításos műtétre, mert nagyon későn jutottak el orvoshoz. A sérültek között rengeteg a gyerek és az árva, akiknek még nevük sincsen. A mentőápoló elmesélte, a névtelen árvákat csak Haiti 1-es, 2-es, 3-as sorszámmal illetik és szólítják.

Bár egyelőre nincsen járvány, ez előbb-utóbb bekövetkezik Siklósi Gábor szerint. Mivel Haiti egy nagyon szegény ország volt a földrengés előtt is, az embereknek nincsenek papírjaik, ezért nagyon nehéz a dokumentáció.

A segélyek és az orvosi koordináció javul, de ha bármelyik fejlett országban egy ekkora katasztrófa történne, akkor az ott is nagyon komoly problémát jelentene - fűzte hozzá.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×