Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Zseleva kudarca újabb csapás Bulgária uniós hírnevére

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bulgária első EU-biztosjelöltjének meglepetésszerű visszalépése újból tápot adott a kételyeknek, vajon a balkáni ország rászolgált-e az uniós tagságra, és képes-e megfékezni a külföldi befektetőket elriasztó korrupciót.

Hogy elnémítsa a szkeptikus hangokat, a jobbközép kormánynak, amely tavaly júliusban lépett hivatalba azzal a meghirdetett céllal, hogy javítani fog Bulgária megtépázott imázsán, rövid időn belül eredményeket kell felmutatnia. Föl kell számolnia a törvénysértők büntetlenségének nimbuszát, és meg kell reformálnia az igazságszolgáltatást - vélekednek szófiai elemzők.

Rumjana Zseleva, az Európai Bizottságba jelölt bolgár politikus múlt kedden lemondott külügyminiszteri posztjáról. Egyúttal visszalépett az Európai Bizottság humanitárius segélyezésért felelős tagjának tisztségétől, amelyre hazája kormánya jelölte még tavaly. Lépésének oka az volt, hogy az Európai Parlamentben történt januári meghallgatása során nem tudta meggyőzni az EP-képviselőket szakmai alkalmasságáról, továbbá üzleti tevékenységét illetően is kételyek merültek fel.

Visszalépése nyomán elhárult az az akadály, amely kisiklással fenyegette az új Európai Bizottság még el sem indult vonatát. Egyúttal azonban megerősítette az unió legszegényebb tagországának elmaradottságáról elterjedt benyomásokat.

A hozzá nem értés kapcsán elhangzott bírálatokra reagálva, amelyek tovább rontották a legkorruptabb EU-tagállam hírnevét, Bojko Boriszov miniszterelnök Krisztalina Georgievát jelölte a brüsszeli biztos posztjára. A hölgy a Világbank magas beosztású munkatársa és nagy tekintélyű közgazdász.

Az Európai Bizottság júliusban hozza nyilvánosságra következő országjelentését Bulgáriáról. Amennyiben a jelentés készítői nem tapasztalnak előrelépést a fenti két fronton a balkáni országban, úgy veszélybe kerülhet annak a 11 milliárd eurónak egy része, amelyet Brüsszel utalna ki Szófiának 2013-ig különböző projektekre.