eur:
394.42
usd:
370.25
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Elengedték a Korzikára érkezett menekültek többségét

Elengedték a francia hatóságok Korzikán talált kurd menekültek háromnegyedét, akiket a múlt hét végén franciaországi nagyvárosok fegyintézeteiben helyeztek el.

A dél-franciaországi szigetre feltehetően embercsempész hajón érkezett 123 bevándorló közül - a Cimad menekültügyi szervezet közreműködésével - 94-en nyújtottak be fellebbezést a korzikai prefektúra által elrendelt azonnali kitoloncolásuk ellen.

A magukat Szíriából származó kurd menekülteknek mondó családokat szombaton átmenetileg Marseille, Lyon, Rennes, Nimes és Toulouse fegyintézeteiben helyezték el. Valamennyi városban úgy döntött a bíróság, hogy a külföldiek szabadságtól történő megfosztása a törvényes keretek áthágásával történt, s ezért elrendelte a menekültek szabadlábra helyezését. A bíróságnak arról is állást kell majd foglalnia, hogy legális volt-e a kitoloncolás elrendelése. Az ügyészségek nem fellebbeztek a döntések ellen.

Eric Besson bevándorlásügyi miniszter vasárnap a France Info hírrádióban visszautasította a jövevények elhelyezését ért vádakat, s elmondta: a csoportból 61 felnőtt nyújtott be politikai menekültstátuszra vonatkozó kérelmet.

A Cimad azt állította, hogy a menekültekkel a hatóságok nem ismertették jogaikat, nem kérhették meg azonnal a menekültstátuszt és azt is kifogásolta, hogy az európai jogok szerint elfogadhatatlan módon fogdába vittek gyereket. A menekültekkel 38 kiskorú érkezett.

A bevándorlók valamennyien azt vallották, hogy kamionokban szállították őket Szíriából Tunéziába, ahonnan az embercsempészek egy Korzikára induló teherhajóra tették fel őket. Az útért személyenként 2500 és 10 ezer euró közötti összeget fizettek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×