eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Évtizedekre is visszavetheti Haitit a földrengés

Hetvenötezer halálos áldozat, 250 ezer sérült, egymillió hajléktalan - a haiti polgári védelem szerint eddig ezek a múlt heti földrengés sokkoló adatai. Egy héttel a katasztrófa után még mindig találnak túlélőket a mentőalakulatok. Szakemberek szerint a múlt keddi természeti csapás évekre visszavetheti a karibi ország gazdaságát és társadalmát.

Hetvenötezer halálos áldozatot követelt a múlt heti haiti földrengés, amelyben további 250 ezer ember megsérült, egymillióan pedig hajléktalanná váltak - közölte kedden a karibi ország polgári védelmi hivatala. Az előző, Carol Joseph haiti oktatási államtitkár által múlt vasárnap ismertetett hivatalos veszteségmérlegben még 70 ezer halálos áldozat szerepelt, ám ez becslések szerint csak a végső emberveszteség harmada.

Jean-Max Bellerive Haiti miniszterelnöke a CNN-nek elmondta: legalább 72 ezer holttestet találtak a romok között, ám ebbe nem számolták bele azokat az áldozatokat, amelyeket a családtagok már eltemettek, vagy az ENSZ békefenntartói találtak meg.


A polgári védelem közleményében hangsúlyozta, hogy a karibi országban kétségbeejtő hiány mutatkozik ivóvízből, élelmiszerből, orvosi felszerelésből és szakképzett egészségügyi személyzetből, valamint szálláshelyből a hajléktalanok számára.

Csodák egy hét után


Egy héttel a 7-es erősségű földrengés után élve mentettek ki egy hetvenéves asszonyt a mexikói tűzoltók a haiti főváros egyik székesegyházának romjai alól. Az életben lévő asszonyról már korábban is tudtak. Sarah Wilson, a Christian Aid brit segélyszervezet szóvivője elmondta, hogy a mentőalakulatok tömlőn keresztül rendszeresen vizet juttattak el hozzá.

Nem sokkal az idős ember után élve mentettek ki Port-au-Prince egyik bevásárlóközpontjának romjai közül egy 25 éves nőt is. Egészséges és a körülményekhez képest jó állapotban van. Az országba vezényelt amerikai katonák kedden figyelmeztettek: lassan elfogy a remény arra, hogy újabb túlélőket találjanak.

Évekre visszavetheti az országot

Amerikai és kanadai szakértők szerint a múlt heti földrengés évekre visszavetheti Haiti amúgy is szegénység sújtotta gazdaságát és társadalmát. A karibi ország segélyek és az ENSZ békefenntartói missziójának segítségével vészelte át az elmúlt néhány évet, ám ez a mostani természeti katasztrófa sok évre megpecsételheti a sorsát.



Nem hinném, hogy minden veszve lenne, de ez egy nagyon súlyos visszaesés - mondta az CNN-nek nyilatkozva a Canadian International Council, egy torontói székhelyű kutatóintézet munkatársa.

Mark Schneider, aki a Clinton-adminisztráció alatt a Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség karibi divíziójának vezetője volt elmondta: az elmúlt hat évben sokat tettek azért, hogy Haitiben felállítsanak egy korrupciótól mentes rendőrséget és igazságszolgáltatási rendszert.

Az adminisztrációs és intézményi oldalról sok minden megmenthető, de a katasztrófa évtizedekre visszavetheti az újjáépítést - hangsúlyozta a szakember.

Robert Zoellick, a Világbank elnöke a Reuters brit hírügynökségnek adott interjúban elmondta: Haiti már az előtt is az egyik legalacsonyabb humán fejlődési indexű (HDI) ország volt a világon, hogy elérte a természeti csapás, a katasztrófa miatt kialakult helyzetben azonban lehetőség nyílik arra, hogy újjáépítsék, és jobb legyen a fejlődési mutatója.

A legfontosabbnak azt tartja, hogy az adományozók ne hagyják sorsára Haitit, amikor a televíziós forgatócsoportok távoznak onnan; az újjáépítés szempontjából az a legfontosabb, hogy hosszú távon is kitartsanak e cél mellett.

Erős utórengés

A Richter-skála szerint 6,1-es erejű földrengés rázta meg Haitit szerdán - közölte az Egyesült Államok földtani intézete (USGS). A CNN ott tartózkodó munkatársainak twitter bejegyzései szerint nagyobb károk nem keletkeztek, és pánik sem tört ki az emberek között.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×