Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Venezuelában az államfő utasítást adott egy francia üzletlánc kisajátítására

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy árspekulációval vádolt francia üzletlánc kisajátítására adott utasítást vasárnap Venezuelában Hugo Chávez államfő

A politikus közölte, hogy amennyiben a parlament elfogadja az árakat túlzottan emelő cégek kisajátításáról szóló törvényt, ellenőrzés alá vonják az Exito hipermarket-hálózatot.

A cégnek a Casino Guichard Perrachon SA, egy franciaországi székhelyű cég a többségi tulajdonosa.

Az üzletlánc venezuelai kisebbségi partnere kijelentette, pert kezdeményez, és megvárja, amíg megkezdődik a kisajátítás, mert úgy véli, törvénytelen az állami birtokbavétel.

Mario Isea, az államfő egyik támogatójának tekintett honatya elmondta, hogy a Chávez által kezdeményezett törvényt a jövő hónapban hagyhatja jóvá a parlament. Az indítvány értelmében megtiltanák az árak emelését anélkül, hogy azt gazdaságilag megindokolnák.

Chávez többször is azzal fenyegetőzött: ellenőrzés alá vonják azokat az üzleti érdekeltségeket, amelyek árat emelnek a nemzeti fizetőeszköz, a bolívar januári 9-i leértékelését követően.

Venezuelában 2003-tól 2005-ig kétszer értékelték le a nemzeti valutát, de azóta rögzített volt a kurzusa, 2,15-os árfolyamon jegyezték a dollárhoz képest. A nemzeti valutát azonban széles körben túlértékeltnek tartották, és a feketepiacon jóval magasabb áron folyt a kereskedelem, közel 6 bolívart fizettek egy dollárért. A januári leértékelés után a felhasználástól függően két átváltási árfolyamot vezettek be a dollárra. A kormány által elsődleges fontosságúnak ítélt tranzakciók esetében 2,60 bolívart ér a dollár, más esetekben viszont az átváltási árfolyam 4,3 bolivar.

A kedvezőbb árfolyamot élelmiszeripari, egészségügyi és iskolai termékek, gépészeti, illetve a gazdasági fejlődést szolgáló berendezések forgalma esetén állapítják meg. A kedvezőtlenebb árfolyam gépkocsik, távközlési termékek, számítógépek, alkohol és dohánytermékek forgalmazására vonatkozik.