eur:
395.7
usd:
372.07
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Venezuelában az államfő utasítást adott egy francia üzletlánc kisajátítására

Egy árspekulációval vádolt francia üzletlánc kisajátítására adott utasítást vasárnap Venezuelában Hugo Chávez államfő

A politikus közölte, hogy amennyiben a parlament elfogadja az árakat túlzottan emelő cégek kisajátításáról szóló törvényt, ellenőrzés alá vonják az Exito hipermarket-hálózatot.

A cégnek a Casino Guichard Perrachon SA, egy franciaországi székhelyű cég a többségi tulajdonosa.

Az üzletlánc venezuelai kisebbségi partnere kijelentette, pert kezdeményez, és megvárja, amíg megkezdődik a kisajátítás, mert úgy véli, törvénytelen az állami birtokbavétel.

Mario Isea, az államfő egyik támogatójának tekintett honatya elmondta, hogy a Chávez által kezdeményezett törvényt a jövő hónapban hagyhatja jóvá a parlament. Az indítvány értelmében megtiltanák az árak emelését anélkül, hogy azt gazdaságilag megindokolnák.

Chávez többször is azzal fenyegetőzött: ellenőrzés alá vonják azokat az üzleti érdekeltségeket, amelyek árat emelnek a nemzeti fizetőeszköz, a bolívar januári 9-i leértékelését követően.

Venezuelában 2003-tól 2005-ig kétszer értékelték le a nemzeti valutát, de azóta rögzített volt a kurzusa, 2,15-os árfolyamon jegyezték a dollárhoz képest. A nemzeti valutát azonban széles körben túlértékeltnek tartották, és a feketepiacon jóval magasabb áron folyt a kereskedelem, közel 6 bolívart fizettek egy dollárért. A januári leértékelés után a felhasználástól függően két átváltási árfolyamot vezettek be a dollárra. A kormány által elsődleges fontosságúnak ítélt tranzakciók esetében 2,60 bolívart ér a dollár, más esetekben viszont az átváltási árfolyam 4,3 bolivar.

A kedvezőbb árfolyamot élelmiszeripari, egészségügyi és iskolai termékek, gépészeti, illetve a gazdasági fejlődést szolgáló berendezések forgalma esetén állapítják meg. A kedvezőtlenebb árfolyam gépkocsik, távközlési termékek, számítógépek, alkohol és dohánytermékek forgalmazására vonatkozik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×