eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Amnesty International: Izrael oldja fel a Gázai övezet zárlatát

A Gázai övezet zárlatának feloldását követelte az Amnesty International (AI) hétfőn Izraeltől, tűrhetetlen "kollektív büntetésnek" minősítve a palesztin terület másfél millió lakosának életét befolyásoló blokádot.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete jelentésében összegyűjtötte a palesztin terület lakosainak tanúvallomásait arról, miként próbálják újrakezdeni életüket az övezet elleni izraeli offenzíva után. Az izraeli hadsereg 2008 végén, 2009 elején hajtott végre hadműveletet a területet irányító Hamász radikális iszlamista mozgalom ellen. A sűrűn lakott övezetben 1400 palesztin vesztette életét a hadműveletben, több ezren megsebesültek, az infrastruktúrában súlyos károk keletkeztek.

Malcolm Smart, az AI közel-keleti és észak-afrikai regionális igazgatója a jelentésben megállapította, hogy a blokád nemzetközi jogi értelemben kollektív büntetésnek számít, és követelte annak azonnali feloldását.

Smart emlékeztetett arra, hogy Izrael álláspontja szerint a zárlat válasz a területről palesztin fegyveresek által a zsidó állam ellen indított támadásokra. A jogvédő mindazonáltal úgy véli: a blokád a terület egész lakosságát bünteti, mert korlátozza élelmiszerrel, gyógyszerrel és - többek között - építőanyagokkal történő ellátását.

Izrael csaknem teljes blokád alatt tartja a Gázai övezetet, amióta a Hamász 2007 júniusában megszerezte az egyeduralmat a földközi-tengeri földsáv fölött.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×