Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Amnesty International: Izrael oldja fel a Gázai övezet zárlatát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Gázai övezet zárlatának feloldását követelte az Amnesty International (AI) hétfőn Izraeltől, tűrhetetlen \"kollektív büntetésnek\" minősítve a palesztin terület másfél millió lakosának életét befolyásoló blokádot.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete jelentésében összegyűjtötte a palesztin terület lakosainak tanúvallomásait arról, miként próbálják újrakezdeni életüket az övezet elleni izraeli offenzíva után. Az izraeli hadsereg 2008 végén, 2009 elején hajtott végre hadműveletet a területet irányító Hamász radikális iszlamista mozgalom ellen. A sűrűn lakott övezetben 1400 palesztin vesztette életét a hadműveletben, több ezren megsebesültek, az infrastruktúrában súlyos károk keletkeztek.

Malcolm Smart, az AI közel-keleti és észak-afrikai regionális igazgatója a jelentésben megállapította, hogy a blokád nemzetközi jogi értelemben kollektív büntetésnek számít, és követelte annak azonnali feloldását.

Smart emlékeztetett arra, hogy Izrael álláspontja szerint a zárlat válasz a területről palesztin fegyveresek által a zsidó állam ellen indított támadásokra. A jogvédő mindazonáltal úgy véli: a blokád a terület egész lakosságát bünteti, mert korlátozza élelmiszerrel, gyógyszerrel és - többek között - építőanyagokkal történő ellátását.

Izrael csaknem teljes blokád alatt tartja a Gázai övezetet, amióta a Hamász 2007 júniusában megszerezte az egyeduralmat a földközi-tengeri földsáv fölött.