eur:
393.4
usd:
367.8
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Nyugat-Balkán Kezdeményezést indít útnak Ausztria és Görögország

Egy úgynevezett Nyugat-Balkán Kezdeményezést készül meghirdetni az Európai Unión belül Ausztria és Görögország - jelentette be az osztrák külügyminiszter egy tévéműsorban.

A kezdeményezés célja "közelebb vinni" az Európai Unióhoz a térség országait - mondta el Michael Spindelegger az osztrák közszolgálati televízióban (ORF). Hivatalosan a jövő héten Athénban ismertetik a javaslatot.

A kezdeményezés kiterjed Koszovóra is, de Koszovó esetében az európai uniós tagság kérdése csak azután merülhet fel, ha az összes tagállam elismeri önálló országként - mondta.

A politikai szóhasználattal nyugat-balkáninak nevezett országok - mint Horvátország, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Albánia - csatlakozását Spindelegger 2020-ig látja valószínűnek.

A miniszter abban bízik, hogy még az idén megoldódik Macedónia és Görögország "név-vitája", amely hátráltatja az előbbi integrálódását az euroatlanti szervezetekbe. Ausztria felajánlotta, hogy közvetít az ügyben.

Az 1991-ben függetlenné vált volt jugoszláv tagköztársaság 2005 óta EU-tagjelölt, de Athén akadályozza a tárgyalások megkezdését, mert így akarja kikényszeríteni az ország hivatalos nevének megváltoztatását. Athén szerint a Macedónia elnevezés a görög nemzeti történelmi örökség része, ráadásul rejtett területi követelésekre utalhat. A vita miatt nem járult hozzá tavaly Athén ahhoz sem, hogy Macedónia a NATO tagja legyen.

Törökországgal kapcsolatban Spindelegger hangsúlyozta, hogy a csatlakozás kérdéséről csak a - jelenleg szünetelő - tárgyalások végeztével lehet dönteni. Megerősítette pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) álláspontját, hogy a tárgyalási folyamat lezárulta után Ausztriában népszavazást kell tartani Törökország EU-tagságáról.

A jelek szerint a referendum kérdésében egyöntetű az osztrák koalíció álláspontja. A népszavazás a kormányprogramban is szerepel, és mellette foglalt állást tavaly az Osztrák Szociáldemokrata Pártot (SPÖ) vezető kormányfő, Werner Faymann is.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×