Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kárpátalján alacsony részvétel mellett folyik az elnökválasztás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kárpátalján az ukrajnai országos átlagnál jóval alacsonyabb részvétel mellett folyik az elnökválasztás, a nemzetiségek által lakott településeken gondot jelent, hogy nem fordították le a választók anyanyelvére a szavazólapokat.

Az Ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) adatai szerint a vasárnapi kora délutáni órákban a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében a szavazásra jogosultak alig 10 százaléka adta le szavazatát, szemben a 16 százalékos országos átlaggal. A Beregszász központú választási körzetben 8,5 százalékos részvételt regisztráltak.

Kárpátalján gondot jelent, hogy a mostani választásokra sem fordították le - az Ukrajna függetlenné válását követő évek gyakorlatától eltérően - a nemzetiségi kisebbségekhez tartozó választópolgárok nyelvére a szavazólapokat. Mint Fegyir Sandor szociológus, az Ungvári Nemzeti Egyetem tanszékvezető professzora vasárnap a sajtónak elmondta, a magyarok, románok és romák lakta egyes kárpátaljai településeken a választók 70 százaléka nem tudja elolvasni a szavazólapot, mert nem ismeri az ukrán nyelvet. Szerinte még rosszabb a helyzet az 50 ezresre becsült roma közösségen belül, ahol magas az írástudatlanság szintje.

A szociológus azt is elmondta, hogy Kárpátalján viszonylag nagy azoknak a választásra jogosult polgároknak az aránya, akik olyan szektáknak a tagjai, amelyek tiltják a társadalmi életben, így a szavazáson való részvételt. A szakember hét százalékra teszi a régióban az ilyen szavazók arányát, akik főként a Técsői, Ilosvai és Beregszászi járásokban élnek.

Ungváron leadta szavazatát Szerhij Ratusnyak polgármester, aki egyike a 18 ukrán elnökjelöltnek. A botrányairól elhíresült politikus elmondta, hogy a voksok fél százalékára számít, ami szerinte kiváló eredmény lesz. Hozzátette: a mostani elnökválasztáson a "bűnös úton szerzett pénzek" fognak győzni, ezekről szól a szavazás.