Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A szenegáli elnök Afrikába telepítené a haiti földrengés károsultjait

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szenegáli elnök szerint lehetővé kellene tenni a haiti földrengés károsultjainak, a földönfutóvá vált nincsteleneknek, hogy \"visszatérjenek\" Afrikába.

A Dakarban megjelenő Le Soleil című lap honlapján jelent meg vasárnap, hogy Abdoulaye Wade államfő javasolni fogja az Afrikai Uniónak, hogy fogadjon el ilyen értelmű határozatot.

Afrikának kötelessége vendégszeretetét felajánlania, tekintettel arra, hogy Haiti lakosságának nagy része afrikai származású, őseiket még rabszolgaként hurcolták el a kontinensről - idézte az újság az elnököt. Wade hangsúlyozta: ezeknek az embereknek "ugyanannyi joguk van az afrikai földhöz", mint maguknak az Afrikában élőknek. "A hazájukba térnének vissza" - tette hozzá.

A szenegáli államfő szerint az egykori rabszolgák számára alapított Libéria példája is azt mutatja, hogy "egy ilyen visszatérés nehéz ugyan, de nem lehetetlen" - írta a Le Soleil.

Az elnök szóvivője szerint ingyen földet kellene adni mindazoknak a fedél nélkül maradt haitiaknak, akik a nyugat-afrikai államban szeretnének "visszatérni a gyökereikhez". A szenegáli kormány rendelkezésre bocsátja a területét, "akár egy teljes régiót is, attól függően hányan jönnének Haitiről" - jelentette ki Mamadou Bemba Ndiaya szóvivő.

"Ha csak néhány emberről lenne szó, akkor valószínűleg lakásokat vagy kisebb birtokokat adnánk, de ha tömegek érkeznének, akár egy teljes régiót is biztosítanánk, természetesen olyan területet, ahol a föld termékeny" - tette hozzá a szóvivő.