eur:
394.5
usd:
369.71
bux:
65195.4
2024. április 19. péntek Emma

A szenegáli elnök Afrikába telepítené a haiti földrengés károsultjait

A szenegáli elnök szerint lehetővé kellene tenni a haiti földrengés károsultjainak, a földönfutóvá vált nincsteleneknek, hogy "visszatérjenek" Afrikába.

A Dakarban megjelenő Le Soleil című lap honlapján jelent meg vasárnap, hogy Abdoulaye Wade államfő javasolni fogja az Afrikai Uniónak, hogy fogadjon el ilyen értelmű határozatot.

Afrikának kötelessége vendégszeretetét felajánlania, tekintettel arra, hogy Haiti lakosságának nagy része afrikai származású, őseiket még rabszolgaként hurcolták el a kontinensről - idézte az újság az elnököt. Wade hangsúlyozta: ezeknek az embereknek "ugyanannyi joguk van az afrikai földhöz", mint maguknak az Afrikában élőknek. "A hazájukba térnének vissza" - tette hozzá.

A szenegáli államfő szerint az egykori rabszolgák számára alapított Libéria példája is azt mutatja, hogy "egy ilyen visszatérés nehéz ugyan, de nem lehetetlen" - írta a Le Soleil.

Az elnök szóvivője szerint ingyen földet kellene adni mindazoknak a fedél nélkül maradt haitiaknak, akik a nyugat-afrikai államban szeretnének "visszatérni a gyökereikhez". A szenegáli kormány rendelkezésre bocsátja a területét, "akár egy teljes régiót is, attól függően hányan jönnének Haitiről" - jelentette ki Mamadou Bemba Ndiaya szóvivő.

"Ha csak néhány emberről lenne szó, akkor valószínűleg lakásokat vagy kisebb birtokokat adnánk, de ha tömegek érkeznének, akár egy teljes régiót is biztosítanánk, természetesen olyan területet, ahol a föld termékeny" - tette hozzá a szóvivő.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×