eur:
392.88
usd:
368.29
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Merénylet a togói focisták ellen: "Ruanda óta megváltozott a világ lelkiismerete"

Búr Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense szerint a nyugati világ a hidegháború után először 1994-ben, a ruandai mészárlás miatt figyelt fel Afrikára. Az Afrika Kupára tartó togói válogatott néhány nappal ezelőtti megtámadása kapcsán az InfoRádió Aréna című műsorában a szakértő úgy vélte: Ruanda után megváltozott a világ lelkiismerete.

Gépfegyverekkel lőttek rá a togói futballistákat szállító buszra múlt héten Angolában, az Afrikai Nemzetek Kupájának helyszínén. Az eset megrendítette a világot, mivel a jármű sofőrje, a szövetségi kapitány segítője és egy sajtószóvivő életét vesztette, valamint több világhírű futballista is megsérült.

Az afrikai politikai helyzet kapcsán az ELTE docense az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a második világháborút követő évtizedek legvéresebb, legaktívabb konfliktusa volt a ruandai, ahol 1994-ben egy hét alatt közel egymillió embert öltek meg.

Búr Gábor hozzátette: ahhoz, hogy egy ország ideáig eljusson, sok mindennek kell változnia. A szakértő Szomália példáját hozta fel: addig, amíg a hidegháború tartott, vagy a Szovjetunió vagy az Egyesült Államok csatlósaként emlegették a Kelet-afrikai országot. A "szolid diktatúra" és a hidegháború után, amikor már egyik szuperhatalom sem volt érdekelt Afrikában, felszínre törtek azok a konfliktusok, amelyek a hidegháború idején nem.

A ruandai népirtás után megváltozott a világ lelkiismerete, és a politikai vezetők fogadkoztak, hogy ilyet többé nem szabad megengedni - mondta Búr Gábor, aki úgy véli: ha bármi történik Afrikában, például Szudán Darfúr tartományában, akkor működésbe lép ez a "Ruanda-szindróma".

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×