eur:
395.36
usd:
366.48
bux:
65560.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A GM elindította a Saab felszámolását

A Saab vezetősége és az anyavállalat, a General Motors (GM) megtette a vállalat felszámolásához vezető első formális lépéseket, a GM ugyanakkor megkezdte az értékesítési határidő lejárta előtt benyújtott ajánlatok vizsgálatát is.

Három érdeklődő nyújtott be ajánlatot a Saab autógyárra az utolsó pillanatban: Bernard Ecclestone, a Forma-1 kereskedelmi jogainak tulajdonosa a Genii Capital luxemburgi befektetési társasággal közösen, a Spyker holland luxus sportkocsi gyártó vállalat, valamint Jan Nygren, a Saab légiipari üzletágának egykori menedzsere, a svéd honvédelmi minisztérium egykori magas rangú hivatalnoka, svéd befektetői körök támogatásával.

A Saab vezetősége eközben képviselőt nevezett ki a felszámolási folyamat élére, a General Motors pedig az átszervezésekre szakosodott AlixPartners tanácsadó vállalatot bízta meg a felszámolás lebonyolításával.

A General Motors már korábban is folytatott együttműködést az AlixPartners vállalattal saját működésének átszervezése során.

"A GM a mai napon megbízta az AlixPartners vállalatot a Saab szabályszerű felszámolásának felügyeletével" - írja a GM közleménye.

"Felelőtlenség a GM részéről egyszerre két irányba is mozdulni, a felszámolás és az értékesítés felé" - bírálta a GM lépését a svéd IF Metall szakszervezet elnöke, Stefan Lofven.

A Saab szóvivője Eric Geers szerint a vállalat sorsáról a döntés teljes egészében a GM kezében van. "Csak remélhetjük, hogy az ajánlatok eléggé meggyőzőek ahhoz, hogy a GM komolyan fontolóra vegye őket" - mondta.

A svéd kormány képviselői a jövő héten találkoznak a GM igazgatótanácsával Detroitban az ajánlattévők rendelkezésére álló hitelgaranciák tisztázására, illetve a felszámolási eljárás részleteinek megvitatására arra az esetre, ha az értékesítés nem járna sikerrel.

A GM december közepén jelentette be hivatalosan is a Saab felszámolását, miután kudarcba fulladtak a Spykerrel folytatott tárgyalások. A Spkyer később újabb, módosított ajánlatot tett. A GM ezután hosszabbította meg az ajánlatok elfogadásának határidejét, ami január 7-én csütörtökön járt le.

A GM 2009 januárja óta keres vevőt veszteséges leányvállalatára.

A Saab 3.400 főt foglalkoztat, de szakszervezeti adatok szerint felszámolása közvetve mintegy 8.000 munkahely elvesztésével járna.

A General Motors előzőleg a svéd Koenigsegg luxus sportkocsi gyártóval folytatott tárgyalásokat a Saab eladásáról, de az visszalépett ajánlatától.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×