Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Földrengés szinte egyszerre, a világ két különböző pontján

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Erős földrengés rázta meg Peru és a Salamon-szigetek térségét szinte egyidejűleg, közép-európai idő szerint vasárnap este.

 Az amerikai földtani intézet (USGS) közölte, hogy a Richter-skála szerint 6,5-es erejű földrengés rázta meg a Csendes-óceán déli részén elterülő Salamon-szigeteket közép-európai idő szerint vasárnap 22 óra 48 perckor (helyi idő szerint hétfőn délelőtt 9 óra 48 perckor). A rengés epicentruma Gizo szigettől 88 kilométerre dél-délkeletre, fészke pedig 10 kilométeres mélységben volt.

Nem sokkal később, helyi idő szerint 10 óra 36 perckor ismét megmozdult a föld, az a rengés még erősebb, 7,2-es erejű volt.

A mentőszolgálatok jelentése szerint mintegy ötszáz épület romba dőlt vagy megrongálódott. Több ezer ember válhatott hajléktalanná - mondta az intézet egyik szóvivője.

2007 áprilisában egy 8,1-es erejű földrengés és az azt követő szökőár 52 ember életét követelte Gizo szigetén, és ezrek váltak földönfutóvá.

Peru középső és északi partvidékét a Richter-skála szerint 5,7-es erejű földrengés sújtotta közép-európai idő szerint vasárnap 21 óra 39 perckor, helyi idő szerint 15 óra 39 perckor. A földmozgás epicentruma Huaraz várostól 75 kilométerre északnyugatra, fészke pedig 104 kilométeres mélységben húzódott az Andok hegyvonulata alatt.

2007 augusztusában egy 7,9-es erejű földrengés letarolta Peru déli partvidékét. A természeti csapás következtében 595 ember vesztette életét, több mint 300 eltűnt, 75 ezer épület pedig megrongálódott.

A Salamon-szigetek és Peru is a Csendes-óceánt körbefogó "tűzgyűrűn" fekszik, ahol a tektonikus lemezek ütközése gyakran szeizmikus és vulkánikus tevékenységgel párosul.