Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Választási kampánynyitó: \"Így nem mehet tovább!\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
\"Így nem mehet tovább\" - ezzel a mottóval indította útjára a brit Konzervatív Párt választási kampányát szombaton David Cameron, a toryk vezére és miniszterelnök-jelöltje, aki szerint az 1997 óta kormányzó Munkáspárt ígéretei \"porrá omlottak\".

Oxfordban tartott kampányindító beszédében Cameron felelőtlen gazdaságpolitikával és "régi vágású, balos, osztályharcos aspirációkkal" vádolta a Labour-kormányt, kijelentve, hogy ez nem folytatható. Nem folytatható az a régi stílusú politika sem, "amely egyesítés helyett megosztja az országot" - tette hozzá.

A konzervatív vezető azt javasolta a választóknak, hogy legyen 2010 "a változás éve", mert szavai szerint "egyvalami teljesen biztos: ez így nem mehet tovább".

A Munkáspárt "felelőtlen gazdaságpolitikája" a "lehető legnagyobb gazdasági csődhöz" vezetett, és ez most emelkedő adókkal, növekvő munkanélküliséggel fenyeget - mondta Cameron.

A brit gazdaság valóban az utóbbi fél évszázad legmélyebb recesszióját élte át az elmúlt másfél évben. A többi nagy ipari gazdasággal ellentétben - amelyekben már beindult a növekedés - a harmadik negyedévben a hivatalos statisztikai kimutatás szerint még mindig tartott a brit recesszió. Az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit gazdaság összteljesítménye.

Ilyen hosszú recesszióra még nem volt példa Nagy-Britanniában azóta, hogy a brit statisztikai hivatal 1955-ben elkezdte a rendszeres negyedéves GDP-kimutatások közlését. A recessziós előrejelzést ráadásul nemrégiben még rontotta is a brit kormány.

Az Oxford Economics nevű gazdasági tanácsadó cég friss kimutatása szerint a másfél évi súlyos recesszió nyomán most 1,3 százalékkal alacsonyabb az egy főre jutó hazai össztermék-érték (GDP) Nagy-Britanniában, mint az előző választási évben, 2005-ben volt.

Cameron a The Sun - a legnagyobb példányszámú brit tömeglap - szombati kiadásában is megjelentetett egy kampányindító írást. Ebben a tory vezető leszögezi: nem tesz olyan nagyszabású ígéreteket, amelyeket azután nem tud teljesíteni. A brit választók "a Munkáspárttól kaptak (ilyen ígéreteket) ... és ezek porrá is omlottak" - írta Cameron.

A konzervatív politikus azt hangsúlyozta, hogy őszintén feltárja majd az ország előtt álló kihívásokat, és egyértelműen elmagyarázza a toryk programját.

Nagy-Britanniában tavasszal vagy kora nyáron esedékes a parlamenti választás; ennek időpontját még nem tűzték ki.