eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Obama szerint az al-Kaida szervezte meg a detroiti merényletkísérletet

Az al-Kaida terrorszervezet képezte ki és fegyverezte fel azt a nigériai férfit, aki karácsonykor Detroit felett megpróbált felrobbantani egy amerikai utasszállító repülőgépet - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök.

A jelek szerint a támadó csatlakozott az al-Kaida arab-félszigeti szárnyához, amely kiképezte, ellátta robbanószerekkel és arra utasította, hogy támadja meg az Amszterdamból Detroitba tartó gépet - mondta a Hawaiin tartózkodó elnök helyi idő szerint pénteken, rádiókban és az interneten sugárzott beszédében. Obama szavai szerint az Egyesült Államok "a gyűlölet és az erőszak nagyszabású hálózatával" áll háborúban.

Ez volt az első alkalom, hogy az amerikai vezetés nyíltan az al-Kaidát vádolta meg a merényletkísérlet végrehajtásával, eddig csak utaltak arra, hogy a merénylő kapcsolatban állhat a terrorista csoporttal.

Az elnök beszámolt róla, hogy megkapta az első jelentéseket a légi közlekedésben használt biztonsági átvilágítási eljárások és a terrorgyanús személyek listájának felülvizsgálatáról, és a végső eredményeket várhatóan napokon belül megkapja. "A karácsonyi incidens vizsgálata folytatódik, egyre többet tudunk meg a gyanúsítottról" - mondta Obama.

Az elnök hozzátette, hogy az együttműködés megerősítését tervezi a jemeni hatóságokkal.

A merényletkísérlet után őrizetbe vett 23 éves Umar Farouk Abdulmutallab augusztus eleje és december eleje között Jemenben tartózkodott, és állítólag ott szerezte be a robbanóanyagokat.

Obama kedden Washingtonban találkozik az amerikai hírszerzés vezetőivel, hogy megvitassák, miként lehetne a jövőben megakadályozni a hasonló eseteket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×