eur:
394.38
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Romániában jövőre 9-10 százalékosra nőhet a munkanélküliség

Román gazdasági elemzők szerint jövőre 9-10 százalékosra nőhet a munkanélküliség Romániában a most becsült 8 százalékról.

A Mediafax román hírügynökség által megkérdezett szakemberek szerint a munkanélküliség alakulása nagymértékben függ attól, hogy a román kormány milyen intézkedéseket hoz a következő esztendőben.

Nicolae Chidesciuc, az ING Bank Románia elemzője szerint 2010-ben a munkanélküliséget megnövelhetik a közalkalmazottak körében tervezett elbocsátások, miután az idén kizárólag a magánszektorban voltak leépítések. Chidesciuc becslése szerint 2010 végén 10,2 százalékos lesz a munkanélküliség Romániában.

Mihai Seitan román munkaügyi miniszter a hét elején bejelentette, hogy 80 ezer személyt bocsátanak el a közszférából. Sebastian Vladescu pénzügyminiszter a maga részéről csaknem 100 ezer közalkalmazotti állás felszámolásáról beszélt.
Ionut Dumitru, a Raiffeisen Bank Romania elemzője szerint a következő év végére 9-9,5 százalékos munkanélküliségre lehet számítani. Lucian Anghel, a Román Kereskedelmi Bank (BCR) elemzője 9,3 százalékos munkanélküliséget jósolt.
A román kormány szerint most év végén 7,8 százalékos lesz a munkanélküliség, és az állástalanok aránya a jövő évben 7,3 százalékra mérséklődik.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×