Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A szlovák teherszállítók lemondták a január 3-ra tervezett határátkelő-blokádot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lemondták vasárnapra tervezett határátkelő-blokádjukat a szlovák teherszállítók, akik kedden azt közölték: először a közlekedési miniszterrel tárgyalnának. Ha a találkozó mégsem jönne létre, január 4-én, hétfőn, az autópályákon levő benzinkutakat torlaszolnák el - mondták.

Tiltakozásul az általuk túl magasnak ítélt autópályadíjak miatt, a szlovák teherszállítók néhány napja jelentették be: január 3-án blokád alá akarják venni a szlovákiai határátkelőket. Azt is kifogásolják, hogy az autópályákon kívül túlságosan sok úttípusra terjesztették ki a díjfizetési kötelezettséget és általában véve is rosszul készítették elő a pályadíj bevezetését.

A jövő év január 1-én életbe lép az elektronikus autópályadíj a teherjárművek számára Szlovákiában. A 3,5 tonnát meghaladó összsúlyú teherjárművek, illetve azok, amelyek több mint 9 személy szállítására alkalmasak, 6,3-20,9 eurócent között fizetnek egy kilométer használatáért, az úttípustól, illetve a jármű típusától függően.

Szlovákiában az elektronikus díjrendszer összesen 2.400 kilométer autópályára, gyorsforgalmi útra és más, jelzett útra terjed ki.

A regisztrálás november végétől zajlik a Sky Toll által üzemeltetett rendszerbe, eddig mintegy 32 ezer járművet jelentettek be.

A bliccelők ellen már kezdettől fogva szigorúan lépnek fel: 2.655 euróig terjedő bírság fenyegeti a nem fizető autósokat.