eur:
393.53
usd:
367.85
bux:
65875.03
2024. április 23. kedd Béla

Komoly megszorítások Romániában

Romániában befagyasztják a következő évre a nyugdíjakat, a közalkalmazotti bérek közül pedig csak a legalacsonyabbak emelkednek - áll a parlament elé terjesztett 2010-es költségvetés-tervezetben, ami több megszorító intézkedést is tartalmaz.

A szerdán parlament által megszavazott román kabinet szinte azonnal munkának látott, és parlament elé terjesztette a 2010-es költségvetést, amiről azt remélik, hogy legkésőbb január 16-ig a törvényhozói testület is elfogadja. A büdzsé elfogadása azért sürgős Romániának, mert ettől függ a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött készenléti hitelmegállapodás további sorsa.

Traian Basescu román államfő szerint amennyiben az ütemterv szerint halad a költségvetés elfogadása, minden esély megvan arra, hogy az IMF február 17-én egyszerre utalja át Romániának a készenléti hitelmegállapodás 1,5 milliárd euró értékű harmadik, illetve 830 millió euró értékű negyedik részletét. Az összesen 2,3 milliárd eurónak a felét a Román Nemzeti Banknak utalják, a másik felét a pénzügyminisztérium kapja meg, hogy finanszírozza az államháztartási hiányt

A parlament elé terjesztett tervezet a nyugdíjakra és a közalkalmazotti bérekre vonatkozó döntés mellett előírja azt is, hogy az állami alkalmazottak egész évben nem részesülhetnek az úgynevezett ebéd- és ajándékjegyekben valamint az üdülési csekkekben, amit előző években jövedelem-kiegészítésként biztosítottak a közalkalmazottaknak. A kormány a gazdasági válsággal és a bevételek megcsappanásával indokolta az intézkedést.

A 2010-es román költségvetés-tervezet 1,3 százalékos gazdasági növekedéssel, 3,7 százalékos inflációval és a bruttó nemzeti termékhez viszonyított 5,9 százalékos államháztartási hiánnyal számol.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×