Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orosz bűnözők törhették fel a Citibank számítógépes rendszerét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Becslések szerint dollár 10 milliókat lophattak a Citibank számítástechnikai rendszerén keresztül azok a bűnözők, akik egy orosz szoftvert használtak a pénzintézet elleni támadáshoz.

Az amerikai hatóságok szerint a nyár folyamán, vagy még régebben elkövetett hackertámadást az IP-címek alapján az orosz Russian Business Network (RBN) nevű internetes bűnszervezetet követhette el - írta kedden a The Wall Street Journal.

Az RBN-t, a legjelentősebb orosz internetes bűnözői társulatként tartják számon, amely számtalan trójai és egyéb kémprogram terjesztéséért felelős.

A beszámolóból nem derül ki, hogy a legalább kétmilliárd forint körüli összeget sikerült-e megtalálni, a Citibank képviselői szerint a vállalatnak nem voltak veszteségei és a rendszereiket sem törték fel.

A lap szerint viszont legalább még két hasonló támadás történt, mitöbb, az egyik célpontja egy kormányhivatal volt.

A Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) vizsgálatot indított az ügyben, egyelőre annyi bizonyos, hogy egy orosz hacker Black Energy nevű programját használták a támadáshoz. A szoftverrel fertőzött gépek a hacker irányításával képesek összehangolt támadást indítani a kiszemelt weblapok ellen. A Black Energy módosított változatát használták a bankkártya adatok eltulajdonítására. A Citibank elleni támadásban egy olyan változatot vetettek be, amely a bank adatinak ellopását célozta meg - írja a New York-i gazdasági lap.